Kultura
62

Izložba slika Envera Buze i Maka Hubjera u sarajevskom BKC-u

Klix.ba
Mak Hubjer
Mak Hubjer
U Bosanskom kulturnom centru će večeras biti otvorena izložba pod nazivom "Bosna, okovi" autora Envera Buze i Maka Hubjera.

Na izložbi ce biti predstavljeno oko 40 Buzinih radova, tematski orijentisanih ka idiličnom prikazu prošlosti, bosanskim običajima i tradiciji. Svaka slika je rađena sa velikom dozom nostalgije i ljubavi prema domovini.

Mladi sarajevski umjetnik Mak Hubjer će na ovoj izložbi predstaviti svoj rad u nastajanju pod nazivom "Okovi".

Ovaj rad je već prikazan 2013. godine u Sarajevu, a u julu 2014. je prikazan na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

"Možda na prvu ovo izgleda kao nešto nespojivo, ali naš je cilj bio da prikažemo sjećanje na prošlost kroz oči slikara koji se sjeća utopije i lijepih vremena, i prikaz današnjice kroz oči jednog studenta i mladog umjetnika", smatraju autori izložbe.

Enver Buzo je rođen 1954. godine u Oseniku kod Hadžića. Ratni vihor ga je odnio hiljade kilometara daleko od njegovog rodnog kraja, u beskrajne ravnice Holandije. To ga nije spriječilo da svojim slikarskim umijećem zabilježi trenutke koji su ostali u njegovom sjećanju. Enver Buzo je poznat kao veliki humanitarac i sve njegove dosadašnje izložbe su bile humanitarnog karaktera.

Mak Hubjer je rođen u Sarajevu 1993. godine, trenutno je student slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Izložba će biti otvorena u 20 sati.