Kultura
0

Izložba "Sjećanje na Vučka"

Sarajevo-X
Slovensko kulturno društvo "Cankar" će završiti ovogodišnje obilježavanje slovenskog praznika kulture – Prešernovog dana, otvaranjem jedne neobične izložbe.

Članovi društva prikupili su eksponate sa likom Vučka – maskote XIV Zimskih olimpijskih igara. Izložba pod nazivom "Sjećanje na Vučka" bit će otvorena u prostorijama SKD Cankar, Alifakovac 5/1, u petak 27. februara 2004. godine u 14 sati.

"Razlog za uvrštavanje ovakve izložbe u proslavu Slovenskog kulturnog praznika je naša želja, da i povodom obilježavanja 20 godišnjice drage nam Olimpijade, podsjetimo na najraznovrsnije historijske i kulturne veze Bosne i Hercegovine i Slovenije, nastale tokom više od jednog stoljeća razvoja u istoj državi. Naime, dragog nam "Vučka" dizajnirao je slovenski dizajner i umjetnik, Jože Trobec, koji će i sam prisustvovati sutrašnjem otvaranju izložbe. Za ovu priliku osobno će donijeti neke originalne skice," stoji u saopštenju SKD "Cankar".

Izložbu će otvoriti gospodin Drago Bozja, direktor Sektora za sport Izvršnog komiteta 14. zimskih olimpijskih igara, koji je za ovu priliku i sam priložio neke eksponate iz svoje privatne kolekcije.

Izložba će biti otvorena samo u petak, 27. februara 2004. godine, od 14 do 18 sati.