BNP
0

Izložba 'Sarajevski protesti' u Zenici

Sarajevo-x.com
Nakon Mostara, Sarajeva i Gračanice izložba fotografija 'Sarajevski protesti' turneju nastavlja u Zenici. Izložba će u okviru 'Dana aktivizma' biti otvorena u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u četvrtak u 18 sati.

Izložbu čini 30 fotografija na kojima su autori Nino Maričić, Dženat Dreković, Velija Hasanbegović i Almir Panjeta prikazali proteste koji su se proteklih nekoliko godina događali u Sarajevu. Izložba je odlično primljena u Mostaru i Gračanici, a njeno prikazivanje u Umjetničkoj galeriji BiH izazvalo je veliku pažnju posjetilaca te domaćih i stranih medija. Između ostalih, prilog o izložbi prikazan je i na turskoj TV stanici TRT Int.

Poslije Zenice, izložba će biti prikazana u Žepču, Trebinju i Banja Luci, a plan je da posjeti najmanje 10 bh. gradova.

"Cilj izložbe je prikazati duh aktivizma, i volju građana i građanki da dignu glas te se izbore za svoja prava i vlastitu sigurnost",- kažu autori.

Izložba u Zenici otvara 'Dane aktivizma' na kojima će se u četvrtak održati i tribina “EKO aktivizam u lokalnoj zajednici”, a u petak će u toku dana ispred Robne kuće Bosna biti održana ulična akcija 'Ne zaUSTAVljajte nas' koja je dio kampanje za uvođenje direktne demokratije u Ustav BIH. U petak u 19 sati će u Starom pozorištu biti prikazan dokumentarni film 'Demokratija u prijevodu', dok će u subotu ispred RK Bosna biti organizirana ekološka akcija 'Zeničke solidarnosti' a navečer će se u Jazz klubu održati party 'Diskobajagi aktivizam' sa aktivističkim videom i muzikom.