Kultura
0

Izložba "Sarajevski protesti" u Donjem Vakufu

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Izložba "Sarajevski protesti" nakon Gračanice, Sarajeva, Zenice i Žepča svojevrsnu turneju u nedjelju nastavlja u Donjem Vakufu. U okviru manifestacije "Dani aktivizma" izložba će biti otvorena u Domu kulture u Donjem Vakufu u 18.30.

Manifestacija "Dani aktivizma" biće otvorena u sali Doma kulture u 16 sati tribinom na temu "Aktivizam u BiH – rasprava o potrebama i mogućnostima", dok će nakon otvaranja izložbe u 19.30 biti upriličena projekcija dokumentarnog filma "Demokratija u prevodu".

Izložbu "Sarajevski protesti" čini 30 fotografija na kojima su autori Nino Maričić, Dženat Dreković, Velija Hasanbegović i Almir Panjeta prikazali proteste koji su se proteklih nekoliko godina događali u Sarajevu. Izložba je odlično primljena u Mostaru i Gračanici, a njeno prikazivanje u Umjetničkoj galeriji BiH izazvalo je veliku pažnju posjetilaca te domaćih i stranih medija. Između ostalih, prilog o izložbi prikazan je i na turskoj TV stanici TRT Int. Poslije Donjeg Vakufa, izložba i 'Dani aktivizma' ide u još nekoliko bh. gradova, između ostalih u Bihać i Banja Luku.

Film "Demokratija u prevodu" hronološki prati proteste u Sarajevu, koristeći medijske materijale i razgovore sa učesnicima i učesnicama protesta, predstavnicima vlasti, ljudima iz medija, istaknutim javnim ličnostima, analitičarima i drugim akterima. Prati proces od prvog javnog skupa zbog smrti Denisa Mrnjavca, preko protesta ispred zgrade Kantona Sarajevo koji su eskalirali u kamenovanje zgrade Kantona Sarajevo, kao i nekoliko protesta koji su se dešavali u narednim mjesecima