Kultura
10

Izložba "Sarajevo pod opsadom" od danas u Galeriji 11/07/95

Anadolija
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na drugu godišnjicu rada Memorijalne galerije Srebrenica 11/07/95 danas je otvorena izložba fotografija “Sarajevo pod opsadom” Paula Lowea i upriličena projekcija filma “Miss Sarajevo” Billa Cartera, javlja Anadolija.

U novom rekonstruisanom dijelu Galerije, koji je stavljen u funkciju uz pomoć Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), u prisustvu brojnih zvanica iz javnog, kulturnog, umjetničkog života u BiH, kao i diplomatskog kora, upriličeno je otvorenje izložbe i projekcija filma.

Na otvorenju izložbe bosanskohercegovački fotograf Tarik Samarah, prema čijoj je ideji i konceptu osnovana Galerija, kazao je kako su njegove misli još uvijek sa porodicama koje su juče u Potočarima ukopale svoje najmilije, te da Galerija treba da živi zbog njih i svih drugih koji su doživjeli agresiju.

"Danas je druga godišnjica rada Galerije. Ipak, genocid u Srebrenici nije bio ekces, on je kulminacija ideologije zbog koje danas brojimo preko 100.000 mrtvih iz proteklog rata. Naša je želja da ova galerija bude mjesto sjećanja, ali i opomena da se ovakav rat nikad nikome ne ponovi. Zbog toga danas otvarano izložbu fotografija autora Paula Lowea", istakao je Samarah.

U izjavi za medije, autor izložbe je kazao kako su fotografije najbolji način prezentovanja prošlosti u sadašnjosti. Sarajevo je grad različitosti, kazao je Lowe, sa različitim licima, ali zemlja se još uvijek bori sa naslijeđem rata. Sarajevo je grad sa potencijalom da bude odličan, samo kada se izbori sa teretom iz prošlosti.

"Ove fotografije su stare 20 godina i kada pogledam u svoju arhivu, teško mi je da shvatim šta smo sve doživjeli u tim vremenima. Mislim da je veoma važno za generacije danas i za one koje će doći, ali i za starije ljude da ne zaborave šta se desilo u prošlosti i da ne dozvole da se to desi u budućnosti", poručio je Lowe.

Koordinatorica programa galerije Anela Hakalović istakla je kako je današnja izložba prva privremena postavka Galerije u novom prostoru, čiju je rekonstrukciju pomogla Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA), koja je pomogla i samo otvaranje Galerije 11/07/95.

"Ovo je nastavak našeg rada koji smo počeli prije dvije godine, a to je rad na izgradnji kulture sjećanja. Fotografije je Paul Lowe snimio tokom opsade Sarajeva, a naš je cilj da prvom izložbom da ukažemo da Srebrenica nije bila izoliran slučaj u svemu što se desilo u ratu, već da je bila kulminacija ideologije koja je počela prije 1992. godine, a koja je rezultirala sa više od 100.000 žrtava", pojasnila je Hakalović.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihat Erginay kazao je kako je Srebrenica sramota cijelog svijeta, genocid koji se ne smije zaboraviti, a Memorijalna galerija Srebrenica će pomoći u tome.

"Dužnost ambasade Republike Turske u BiH i mene kao ambasadora jeste da ne dozvolimo da se Srebrenica zaboravi. Naša ljudska dužnost jeste da ne zaboravimo, jer samo tako možemo da ne dozvolimo da se nešto slično dogodi", istakao je Erginay.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i koordinator TIKA-e za BiH Fatih Karaca, koji je u izjavi za Anadoliju kazao kako sve što se desilo u Srebrenici, ali i tokom rata u BiH, ne smije biti zaboravljeno, kako se takve strahote više nikada ne bi ponovile.