Kultura
2

Izložba "Sarajevo 1990.-1995." otvorena u Brusa-bezistanu

FENA
Bezistan
Bezistan
"Sarajevo 1990.- 1995." naziv je izložbe koja je u organizaciji Međunarodnog centra za mir (IPC) otvorena danas u Brusa-bezistanu, depadansu Muzeja Sarajeva.

Postavka obuhvata niz eksponata koji svjedoče o opsadi Sarajeva te brojnim kulturnim dešavanjima organiziranim tokom ratnog perioda u glavnom gradu BiH. Izloženi su različiti dokumenti, fotografije, knjige objavljene tokom rata, isječci iz novina, te videomaterijal.

Direktor Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić istaknuo je da je riječ o originalnim dokumentima koje je IPC prikupljao i sačuvao kao svjedočanstvo ratnog vremena u Sarajevu.

Dodao je da će dio materijala biti pohranjen u Historijski arhiv Sarajeva i Muzej Sarajeva, dok je prethodno dio dokumentacije već predat Historijskom muzeju BiH.

"Ovaj period je izuzetno važan jer svjedoči o generacijama ljudi koji su na drugačiji način vidjeli život u Sarajevu i BiH i oblikovali ga. Danas se navršava 20 godina od Deklaracije o nedjeljivosti Sarajeva, kao jako važnog dokumenta", kazao je Spahić.

Potcrtao je i da izloženi dokumenti svjedoče o akciji 150 glavnih gradova svijeta koji su tokom opsade radili na projektu Sarajeva kao evropske prijestolnice Evrope.

Direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević smatra da su eksponati na ovoj izložbi izuzetno važni, jer većina njih nikada nije predstavljena javnosti. Ona navodi da mnogi od dokumenata govore o akcijama iz svijeta koje su se odnosile na Sarajevo tokom opsade i da odslikavaju brojna kulturna dešavanja organizirana tokom rata.

"Ovi dokumenti pokazuju koliko su građani Sarajeva ostali prisebni tokom rata te sačuvali duh i kulturu ovog grada. Neki od dokumenata štampani su na toalet-papiru ili starim geografskim kartama, u nedostatku papira", navela je ona.