Kultura
0

Izložba "Reciklaža" u okviru Sarajevske zime

Sarajevo-x.com
Andrej Đerković
Andrej Đerković
U okviru Sarajevske zime, od 7. februara do 10. marta u Collegium artsisticumu biće postavljena izložba pod nazivom "Reciklaža".

Ovom se izložbom želi demonstrirati kako se ideja i fenomen razvijaju na umjetničkoj sceni Sarajeva i postaju jedna od najživljih tema, štaviše nešto što se najradikalnije odvojilo od tradicionalnih kretanja u bosanskohercegovačkoj umjetnosti, u kojoj su ranije preovladavali skulptura, slikarstvo i grafička produkcija.

Pojava recikliranja, redizajna i reinterpretacije materijala, brendova, historije i stilova, ne samo da je obogatila našu savremenu umjetnost, nego je učinila veoma aktuelnom i u koraku s duhom vremena - onog vremena u kome je recikliranje jedna od najlegitimnijih procédéa u modernoj umjetnosti.

"Umjetnost danas sve manje i manje koristi termin 'proces rada', sve više se baveći materijalima i predmetima od kojih su sačinjena djela... Upravo onako kako fotografi fokusiraju svoje objektive na segmente svijeta koji su po njihovom vlastitom izboru, tako umjetnici biraju objekte i predmete od kojih će stvoriti nešto novo..."

Umjetnici:

Elma Alić, Gordana Anđelić – Galić, Maja Bajević, Asim Đelilović, Andrej Đerković, Jusuf Hadžifejzović, TRIO (Dalida i Bojan Hažihalilović), Džeko Hodžić, Šejla Kamerić, Mehmed Klepo, Kurt & Plasto, Edin Numankadić, Nusret Pašić, Affan Ramić, Mustafa Skopljak, Radoslav Tadić, Halil Tikveša