Hommage stanovništvu BiH
0

Izložba ratnih fotografija "Naša priča" u Memorijalnom centru Oradour

Sarajevo-x.com
Izložba simboličnog naziva "Naša priča" (Notre histoire), nakon uspješne i vrlo posjećene sarajevske i pariške izložbe, bit će predstavljena u Memorijalnom centru Oradour-sur-Glane 25. juna 2010. godine u 18 sati, uz prisustvo gradonačelnika Sarajeva, Alije Behmena i ambasadora Bosne i Hercegovine u Francuskoj, Almira Šahovića.

Izložba održana u Sarajevu u decembru 2009. u organizaciji Centra Andre Malraux, okupila je najveće fotografe i ratne reportere današnjice. Svjedoci rata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Iraku, Avganistanu, Čečeniji i mnogih drugih ratišta, većina njih kroz brojne i potresne fotografije, ispričali su priču, sarajevsku i bosanskohercegovačku. Četiri mjeseca kasnije "Naša priča" svečano je otvorena 6. aprila u Parizu, gdje je predstavljena i francuskoj publici.

Više od tri stotine slika ratnih reportera i fotografa će nas podsjetiti na bolnu bosanskohercegovačku prošlost, jer ova izložba predstavlja spomen i hommage svim stanovnicima Bosne i Hercegovine.

Fotografi Patrick Chauvel, Luc Delahaye, Ron Haviv, Gerard Rondeau, Enrico Dagnino, Christopher Morris, Laurent Van der Stockt, James Nachtwey, Emmanuel Ortiz, Damir Šagolj, Zijah Gafić, Klavdij Sluban, Milomir Kovačević Strašni, Paulo Nozolino, Tarik Samarah, Enric Marti, Alexandra Boulat su omogućili da "naša priča" bude ispričana. Dio ove izložbe će činiti i čuveni plakati dizajnerske grupe TRIO, nastali u vrijeme opsade Sarajeva.

Ovog puta izložba ima simboličan značaj jer će biti predstavljena u francuskom spomen centru izgrađenom nakon Drugog svjetskog rata u znak sjećanja na žrtve masakra u gradiću Oradour-sur-Glane.