Kultura
0

Izložba radova štićenika Centra "Vladimir Nazor"

FENA
Prodajna izložba radova štićenika Centra "Vladimir Nazor" otvorena je danas u Centru za kulturu "Sarajevo" u prisustvu brojne djece i roditelja te uz prigodan plesni, folklorni i recitatorski program.

U galeriji Centra izloženi su radovi sa eko-art radionice "Oni bojama signaliziraju" koju je u novembru prošle godine organiziralo Udruženje "Green art". Likovni su radovi tako posvećeni zaštiti čovjekove okoline i promociji prirode.

Posjetioci su ujedno u ponudi mogli pronaći različite broševe, svijećnjake i ukrasne svijeće, uramljene slike, proizvode od drveta te raznovrsnu keramiku.

Predsjednica Udruženja "Green art" Alma Hrasnica kazala je novinarima da su osnovni ciljevi Udruženja zalagati se za kvalitetniji život kroz umjetnost. Tako je i pomenuta radionica imala za cilj da djeca s posebnim potrebama pošalju signale o nužnosti očuvanja prirode te razvoju eko-svijesti.

Direktor Centra "Vladimir Nazor" Zulfo Ahmetović naglasio je da je riječ o najreprezentativnijoj ustanovi u BiH za podršku djeci sa poteškoćama u razvoju i učenju.

"Naša dječica sa značajnim poteškoćama različitih vidova imaju sačuvanu sposobnost likovnog izražavanja, te mogu na lijep i umjetnički način iskazati svoje emocije i iskustva", istaknuo je on.

Dodao je da pod okriljem Centra djeluje pet radionica u kojima se razvijaju umjetničke sklonosti ove populacije - keramička, svječarska, tkalačka, izrada ramova te drvno-prerađivačka.

Na današnjoj su izložbi ujedno prezentirani i radovi te predmeti koja su djeca izradila tokom godine u Centru.

Ahmetović podcrtava da se od novca prikupljenog prodajom proizvoda finansira nabavka repromaterijala za dalje funkcioniranje radionica, ali daju i simbolične plate djeci kao znak nagrade.

Izložba će biti otvorena do 14. marta.