Kultura
15

Izložba radova kipara Darka Šobota otvorena u Collegium artisticumu

FENA
(Foto: FENA)
Samostalna izložba radova akademskog kipara Darka Šobota "Memory Recovery" otvorena je večeras označivši početak ovogodišnje izložbene sezone u gradskoj galeriji Collegium artisticum u Sarajevu.

Po riječima kustosice Sanele Nuhanović, u jednoj skupini eksponata su Šobotovi radovi odliveni u betonu iz ciklusa "Blood Line" i "Memory Recovery", reljefni portreti članova njegove najuže porodice, izvedeni, kako kaže autor, slojevitim izohiptičnim pristupom.

U drugoj skupini su radovi od aluminija te radovi odliveni u bronzi. U njima se može prepoznati bliskost s arhitektonskim elementima i strukturama, navela je kustosica.

Trećoj cjelini pripada skulptorska instalacija "Reciklaža" izvedena kombinacijom metala, drveta i ostataka oružja. Za taj rad je Darko Šobot nagrađen prošle godine na tradicionalnoj izložbi "Collegium artisticum" koju tri bosanskohercegovačka strukovna udruženja priređuju povodom 6. aprila, Dana oslobođenja.

Za Darka Šobota je bavljenje skulpturom "ozbiljna igra", u njegovim ostvarenjima iščitava se težnja da se postignu čvrste kompozicije, strukturalno čiste geometrijske forme, rekla je na otvorenju kustosica Sanela Nuhanović.

Šobot je rođen 1973. godine u Zrenjaninu, a diplomirao je 2001. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku kiparstvo, u klasi profesora Mustafe Skopljaka.

Magistrirao je na tom odsjeku 2007.

Od 2002. godine je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.