"Čarlama Depot"
0

Izložba radova iz privatne zbirke galeristice Pianto

FENA
U okviru projekta suvremene bh. umjetnosti "Subdokument", 19. marta u galeriji "Čarlama Depot" - Privredni grad "Skenderija" bit će otvorena izložba djela iz privatne zbirke čuvene galeristice i kolekcionarke iz Napulja Lucije Pianto.

Pianto je radila u svim velikim svjetskim umjetničkim centrima i s velikim umjetnicima. Prije nekoliko godina doselila je u Sarajevo, podržavala projekt Ars Aevija, da bi se u posljednje vrijeme vezala za Jusufa Hadžifejzovića i projekt "Subdokument".

Ona je vlasnica radova mnogih velikih i poznatih umjetnika sa svjetske umjetničke scene. Zbog toga će izložba njene privatne kolekcionarske zbirke na "Subdokumentima" biti istinska likovna senzacija za bosansku prijestolnicu.

"Subdokumenta" su projekt koji je prošle godine inicirao suvremeni bh. umjetnik Jusuf Hadžifejzović, zajedno s Lucijom Piantom i rediteljem Jasminom Durakovićem.

-Projekt je svesrdno podržao Centar Skederija s direktorom Suvadom Džindom na čelu, dok je od institucija kulture zasad podržan jedino od Ministarstva za kulturu Kantona Sarajevo i ministra Emira Hadžihafizbegovića osobno, saopćio je jedan od organizatora ovog događaja portal DEPO.

S druge strane, navedeno je u saopćenju, "Subdokumenta" su kulturni događaj o kojem su prošle godine hvalospjeve pisali veliki svjetski časopisi poput New York Timesa, Correlle della Serre, Wien International, čuvena italijanska historičarka umjetnosti Simonetta Lux, dok je znameniti Bauhaus unverzitet slao svoje studente u posjetu "Subdokumentima".

Projekt će biti nastavljen i u 2010. s nizom novih postavki i akcija.

Izložba će biti otvorena u 18 sati.