Muzej književnosti "Mak"
0

Izložba posvećena Silviju Strahimiru Kranjčeviću

FENA
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti "Mak" krajem će oktobra impresivnom izložbom obilježiti 100. godišnjicu smrti književnog velikana Silvija Strahimira Kranjčevića, potvrdila je Feni direktorica Muzeja Medhija Maglajlić.

Maglajlić navodi da obimna građa tog književnika, prvenstveno pjesnika, u najširem smislu riječi čini osnovu muzejskog fundusa.

Tako će i na izložbi biti predstavljeni Kranjčevićevi rukopisi, prepiske i fotografije, ali će posjetioci moći pogledati i predmete iz njegove radne sobe postavljene gotovo u cijelosti te vlastite biblioteke.

Direktorica Muzeja podvlači da je riječ o veoma značajnom hrvatskom piscu koji istaknuto mjesto zauzima i u bh. književnosti. Kranjčević je svojevremeno došao u Bosnu, gdje je i stvorio najveći dio svoje karijere.

Bio je i u uredništvu tada ponajboljeg časopisa "Nada", čiji će primjerci također biti predstavljeni na izložbi. Slovljen je kao izdanje na evropskom nivou, a izdavala ga je Zemaljska vlada BiH u Sarajevu. U njegovom su stvaranju sarađivali brojni istaknuti intelektualci te zvučna književna imena.

Muzej će krajem decembra pripremiti i izložbu o Edhemu Mulabdiću u povodu 110. godina od štampanja prvog bošnjačkog romana "Zeleno busenje".

Umro je u dubokoj starosti, a tokom 50 godina književnog stvaralaštva napisao je mnoga originalna djela te uređivao nekoliko časopisa. Slovi kao prosvjetitelj.

Stoga se postavkom u njegovu čast ujedno obilježava i veoma zanimljiv period – poznat kao preporod bošnjačke književnosti, koji je zabilježen u doba austrougarske vladavine u BiH.