Kultura
152

Izložba "Pisci, ratni portreti" Milomira Kovačevića Strašnog otvorena u Galeriji Zvono

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
"Pisci, ratni portreti" naziv je izložbe Milomira Kovačevića Strašnog koja je sinoć otvorena u Galeriji Zvono u okviru Festivala književnosti Bookstan.

Marko Vešović, Ferida Duraković, Ivan Lovrenović, Karim Zaimović, Miljenko Jergović, Tvrtko Kulenović, Enes Karić, Ozren Kebo, Dubravko Brigić, Ilija Ladin, Goran Simić, Alma Lazarevska, Dario Džamonja, Predrag Finci, Marko Kovačević, Suzan Sontag, samo su dio lica koja su se našla pred njegovim objektivom.

Mnogi od njih više nisu među živima....

Milomir Kovačević sjećajući se vremena kada su nastajale fotografije kaže da su na fotografijama ljudi s kojima je živio neke možda najteže ratne dane.

"Svaki dan smo se viđali, sretali i kad se vidimo bili smo sretni što smo svi živi. Bili smo vezani u poslovnom i privatnom životu", kazao je Kovačević.

"Sve te ljude s fotografija - od kojih su neki zamišljeni, neki nose vodu, neki idu u posjetu borcima na liniju i kasnije s njima jedu pitu, neki ozbiljno poziraju, neki pak imaju dozu humora na svoj račun, a neki izgledaju kao da gledaju u prazninu - možemo gledati i kao dio fotografskog imaginarija Milomira Kovačevića.

Zbog njegovog majstorstva, jer ko je na taj način uopće mogao prisustvovati svim tim scenama i zabilježiti ih, ali i zbog toga što nam se vrijeme, kako kaže naslov romana Mirka Kovača, udaljava i s ove je tačke skoro nemoguće prosuditi šta je doista bilo, a šta su naša sjećanja", napisao je Ahmed Burić u tekstu povodom ove izložbe.

Milomir Kovačević Strašni ovogodišnji je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.