Kultura
0

Izložba "Otkrijmo ljepotu" predstavlja kulturno blago Općine Stari Grad

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Izložba fotografija "Otkrijmo ljepotu" koja promovira istoimeni projekt bit će otvorena 10. juna u Općini Stari Grad Sarajevo.

Projekt i izložbu fotografija realizirao je i organizirao Foto klub Sarajevo. Učesnici u projektu i autori izložbe su talentirani učenici Prve bošnjačke gimnazije.

Projekt je trajao šest mjeseci i u tom periodu učenici su stekli teoretska i praktična znanja iz oblasti fotografije. Također, educirali su se o kulturnoj baštini na području općine Stari Grad, te otkrili brojne kulturno-historijske znamenitosti.

"To je i bio cilj projekta 'Otkrijmo ljepotu' - razvijati senzibilitet kod mladih prema vrijednostima i ljepoti, a istovremeno i osjećaj odgovornosti očuvanja za buduće generacije", kazala je koordinatorica projekta Mensura Jahić.

U saopćenju Općine Stari Grad navodi se da fotografije dijelom predstavljaju ljepotu i kulturno blago općine, ali istovremeno svojim sadržajem mogu šokirati posmatrača jer govore o nemaru i nebrizi za očuvanjem te ljepote.

Izložba ima za cilj skrenuti pažnju što većeg broja ljudi na ovaj problem i potaći ih na razmišljanje i akciju.

Posjetioci će imati priliku pogledati 40 fotografija s potpisima 12 autora. Izložba će biti otvorena petnaest dana.

Izložbu "Otkrijmo ljepotu" otvorit će načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktorica Prve bošnjačke gimnazije Lejla Akšamija, saopćili su iz Odsjeka za odnose s javnošću Općine Stari Grad.