Kultura
0

Izložba o Banjoj Luci u vrijeme Austrougarske

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor, do 26. oktobra zainteresirani mogu da pogledaju izložbu "Banja Luka u periodu od 1878. do 1918. godine za vrijeme austrougarske vladavine".

"Saradnja Društva prijatelja Austrijanaca u BiH i Arhiva Republike Srpske, uz podršku Muzeja RS-a i Austrijskog društva Crni krst, urodila je plodom. Nakon dvogodišnjeg prikupljanja i klasifikovanja materijala, uspjeli smo otvoriti ovu dokumentarnu izložbu", ističu u Društvu prijatelja Austrijanaca u BiH .

"Riječ je o periodu austrougarske vlasti u Bosni i Hercegovini, o svjedočanstvu o jednom vremenu, kada Banja Luka počinje da dobija konture modernog i evropskog, koje će ga zauvijek obilježiti i približiti modernom, zapadnom svijetu", kazao je Zlatko Bender, predsjednik Društva prijatelja Austrijanaca u BiH na svečanom otvaranju izložbe.

On je rekao da su veliku podršku u dvogodišnjem istraživanju dobili i od Administrativne službe Grada Banja Luka i Ambasade Republike Austrije u BiH.

"Banja Luka je danas lijep i moderan evropski grad, koji i dalje krase hladoviti, zeleni bulevari posađeni upravo u vrijeme Austrougarske, ali isto tako ga krase i moderna arhitektonska i građevinska rješenja, zbog kojih su Banjalučani još ponosniji na svoj grad", naglasio je Bender.

U okviru izložbe, predstavljena je i monografija: "Pejzažni gradovi: poređenje razvoja urbanog identiteta Banje Luke i Graca", autora mr. Dijane Simonović, profesorice na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.