Kultura
12

Izložba novinskih karikatura u Sarajevu: Karikatura je način da se rat u BiH nikada ne zaboravi

Anadolija
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvorena izložba novinskih karikatura i ilustracija pod nazivom "Umjetnost u mračnim vremenima" koja će trajati sve do 24. maja, javlja Anadolu Agency (AA).

Otvaranje izložbe upriličeno je povodom održavanja Generalne skupštine Centra evropskih fondacija.

Na izložbi je predstavljeno više od 100 karikatura i ilustracija, prikupljenih iz desetina publikacija i novina, štampanih u zemljama bivše Jugoslavije, uglavnom u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, između 1990. i 2001. godine.

Radovi 34 istaknuta karikaturista i ilustratora iz zemalja bivše Jugoslavije, među kojima su Midhat Ajanović Ajan, Borivoj Dovniković Bordo, Predrag Koraksić Corax, Jugoslav Vlahović, Mirko Ilić, Oton A. Reisinger, Hasan Fazlić, Dušan Petričić i Aleksandar Dimitrijević predstavljaju jugoslavenske sukobe iz različitih perspektiva.

Poznati bh. karikaturist Hasan Fazlić izjavio je da je karikatura jedna od najozbiljnijih i najpoznatijih umjetnosti koje služe kako bi se poslala poruka javnosti.

"Mislim da je karikatura jedna od najozbiljnijih umjetnosti. Ali kod nas, uglavnom, ne znaju šta je karikatura, u tome često vide šegu i igru, od karikature su napravili šegu i na kraju su je i ukinuli. Karikatura u svijetu je ozbiljna umjetnost kao i svaka druga umjetnost, u nekim zemljama karikaturisti imaju i spomenike sagrađeni u njihovo ime", kazao je Fazlić.

Napominje da je karikatura kao umjetnost u BiH u vrlo teškoj situaciji jer, kako kaže, karikatura je čak i nestala iz javnog prostora.

"Ranije je u BiH svako želio crtati karikature. Ipak, ovdje je karikatura zaživjela i to je prvenstveno zasluga Adija Mulabegovića, jer je on uspio svojim radom da u dnevne novine uvede karikaturu, i tada je shvaćena ozbiljno. Sada, u ovoj cijeloj golgoti, kada su se pojavile neke nove novine, ukinuta je karikatura", smatra poznati bh. karikaturista.

Ističe da je karikatura dobar način da se sačuva sjećanje na neke važne događaje.

"Ipak, ovdje u BiH ljudi tako brzo zaboravljaju. Eto, zaboravili su rat koji se desio 1990-tih godina", kazao je Fazlić.

Izložba pokriva predratni period (1990-1991), period ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj (1992-1995), kao i konflikt i epilog u Srbiji i na Kosovu (1996-2001).

Inače, "Umjetnost u mračnim vremenima" je projekt Fondacije Pro Victimis, realiziran uz podršku Fondacije King Baudoin.

Izložba je za sve posjetioce otvorena od 14. do 24. maja, a ulaz je besplatan.