Kultura
0

Izložba "Naša priča" otvorena u Francuskoj

FENA
Izložba simboličnog naziva "Naša priča" ("Notre histoire"), nakon uspješne i vrlo posjećene sarajevske i pariške postavke, predstavljena je u francuskom Memorijalnom centru Oradour-sur-Glane 25. juna.

Otvaranju izložbe prisustvovali su gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen i ambasador BiH u Francuskoj Almir Šahović, saopćeno je iz Gradske uprave.

Izložba ima simboličan značaj jer je predstavljena u francuskom spomen centru izgrađenom nakon Drugog svjetskog rata u znak sjećanja na žrtve masakra u gradiću Oradour-sur-Glane.

Ocijenjeno je da postavka ima veliki značaj i za Sarajevo i za Oradur sur Glan kao historijsko svjedočanstvo jednog vremena.

Poznata je misao književnice Suzan Sontang da je "20. vijek počeo atentatom u Sarajevu i završio atentatom na Sarajevo!", podsjetio je gradonačelnik Behmen.

"Mislili smo da nakon nevinih žrtava nacističkog zločina kako u Oraduru sur Glanu, tako i u gotovo cijeloj Evropi tokom Drugog svjetskog rata, nikad više nijedan narod neće proći taj pakao. Grubo su nas osvijestili zločinci koji su osuđeni ili im se sudi na sudu pred Tribunalom u Haagu i uspavani svijet u periodu od '92. do '95. godine", kazao je Behmen.

Dodao je da je u trenucima kada patina vremena počinje prekrivati sjećanja, a svakodnevnica nam zamagli pogled u prošlost, bitno ovakvim izložbama čuvati od zaborava najteže poglavlje grada Sarajeva.

Izložba održana u Sarajevu u decembru 2009. u organizaciji Centra Andre Malraux, okupila je najveće fotografe i ratne reportere današnjice.

Svjedoci rata u BiH, Hrvatskoj, Iraku, Afganistanu, Čečeniji i mnogih drugih ratišta, većina njih kroz brojne i potresne fotografije ispričali su priču, sarajevsku i bosanskohercegovačku.

Četiri mjeseca kasnije "Naša priča" otvorena je 6. aprila u Parizu, gdje je predstavljena i francuskoj publici.

Fotografi Patrick Chauvel, Luc Delahaye, Ron Haviv, Gerard Rondeau, Enrico Dagnino, Christopher Morris, Laurent Van der Stockt, James Nachtwey, Emmanuel Ortiz, Damir Šagolj, Zijah Gafić, Klavdij Sluban, Milomir Kovačević Strašni, Paulo Nozolino, Tarik Samarah, Enric Marti, Alexandra Boulat su omogućili da "naša priča" bude ispričana.

Isti dan je načelnik francuske općine Oradur Raymond Frugier upriličio prijem za gradonačelnika Sarajeva s kojim je razgovarao o kulturnoj i privrednoj saradnji.