Kultura
10

Izložba Milomira Kovačevića Strašnog u subotu otvara Modul memorije

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
U subotu, 6. aprila, 2013., izložba Milomira Kovačevića Strašnog "(I) oni si branili ovaj (svoj) grad" otvorit će ovogodišnje izdanje Modula Memorije, programa Internacionalnog teatarskog i filmskog festivala MESS, koji će i ove godine trajati do 9. maja, 2013
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nastao sa ciljem da kroz umjetnost očuva sjećanje na opsadu Sarajeva, ali i da kroz umjetničko sjećanje razvija saosjećanje, empatiju i ljudskost, i ovogodišnji Modul Memorije je multimedijalnog karaktera te će sarajevskoj publici predstaviti zanimljive izložbe, teatarske predstave, dokumentarne filmove.

"Festival MESS institucionalno njeguje sjećanje kao važan segment naših života, u želji da nam prošlost bude tačka susreta, da se približimo i preduprijedimo sljedeće konflikte", istakao je Dino Mustafić, direktor MESS-a, napominjući da o suočavanju s prošlošću programi Modula Memorije govore kroz činjenice, sa pijetetom prema onima koji više nisu s nama, te kroz umjetnički odnos prema događajima koji su nas obilježili. Jedan od idejnih tvoraca Modula Memorije i direktor SARTR-a, Nihad Kreševljaković, podsjetio je na historijsku važnost za Sarajevo datuma kao što su 6. april, 2. maj i 9. maj.

"Modul Memorije nastao je iz želje da se između tih datuma intenziviraju naša sjećanja na iskustva koja su nas obilježila", naglasio je Kreševljaković.

U kontekstu izložbe koja će u subotu, 6. aprila, 2013. u 19 sati u Umjetničkoj galeriji BiH otvoriti Modul Memorije, Kreševljaković je podsjetio da je prva poslijeratna izložba Strašnog u Sarajevu bila organizirana u okviru ovog programa Festivala MESS. "Kada govorimo o tristo fotografija Milomira Kovačevića Strašnog, onda je riječ o tristo umjetničkih djela", podcrtao je Kreševljaković, napominjući da ono što je Strašni uradio za čuvanje sjećanja na opsadu Sarajeva u nekoj drugoj državi bi radile čitave institucije.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Milomir Kovačević-Strašni je objasnio da je riječ o više od tri stotine portreta boraca koji su nastajali tokom rata u Sarajevu, a izložba počinje sa pregledom dešavanja 2. maja, 1992. jer se zatekao u tadašnjoj Titovoj ulici sa aparatom. "Kad sam se nedavno zarovio u svoju arhivu počeo sam vaditi portrete i jedan po jedan stigao do broja od preko tri stotine i zadovoljstvo mi je predstaviti ih u Sarajevu i u okviru Modula Memorije", istakao je Strašni.

U okviru filmskog programa bit će prikazani filmovi koji se tiču opsade Sarajeva autora Pjera Žalice "Djeca kao i sva druga", Nenada Dizdarevića "Četvrti dio mozga" i Dine Mustafića "Pista života", dok će biti prikazana i dva filma Patricka Chauvela "Ogledala rata" i "Ratni reporteri", rađen u saradnji sa Antoine Novat-om.

U teatarski program su uvrštene predstave "Bio je lijep i sunčan dan" Tanje Miletić-Oručević, "Tajna džema od malina"Selme Spahić, "Izopačeni" Andreja Nosova, te premijera predstave Marka Boldina "Sjećanje kamena", nastala u produkciji Festivala MESS u koprodukciji sa SARTR-om i Institutom za muziku, teatar i multimediju.

Osim izložbe koja otvara Modul Memorije, bit će predstavljene izložbe fotografija "Bosnia 1992-1995" kao rezultat saradnje desetina ratnih fotoreportera koji su se okupili prošle godine u Sarajevu na konferenciji u znak obilježavanja dvadeset godina od početka opsade. Također, bit će upriličene izložbe Zorana Lešića "Život u 24 slike u sekundi", kao jedno multimedijalno istraživanje sjećanja, te izložba "Moduli moderne u Sarajevu" Anide Krečo.