Sarajevska Vijećnica
0

Izložba "Masovne grobnice" u čast sjećanja na 11. juli

FENA
"Masovne grobnice" naziv je izložbe čijim će se otvaranjem sutra u sarajevskoj Vijećnici obilježiti Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, ali i biti odata počast svim srebreničkim žrtvama te onima koji za njima već više od deset godina tragaju.

Izložbu organizira Muzej Sarajeva u saradnji s Institutom za nestale osobe BiH, koji je i ustupio sav dokumentarni materijal.

Kroz četiri tematske cjeline, uz 60 crno-bijelih fotografija formata panoa, predstavljen je zločin počinjen u Srebrenici, ekshumacija žrtava, njihova identifikacija te inhumacija (ukop).

Fotografije, čiji je autor Muhamed Mujkić, na potresan način pokazuju tužnu, sudbinu žrtava - od njihovog pronalaska u masovnim grobnicama na cijelom području BiH, do konačnog smiraja u Potočarima.

Direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević istaknula je na današnjoj konferenciji za medije iznimnu pomoć Instituta u postavci izložbe, jer Muzej nije posjedovao nikakve dokumentarne materijale koji svjedoče o zločinu.

Naglasila je i da sutra u 21.00 sat izložba neće biti otvorena uz bilo kakve zvanične govore, smatrajući da fokus treba biti na žrtvama.

Za člana Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amora Mašovića izložba predstavlja sasvim mali djelić dokumentarnog materijala koji je nastao u proteklih 13 godina, koliko traje intenzivna potraga za žrtvama i njihovo ekshumiranje u BiH.

On je mišljenja da će postavka biti prezentirana u pravi čas, kada "Parlament BiH nema snage da prave stvari nazove pravim imenom".

"Zato će izložba predstavljati jednu vrstu izazova za državni parlament i prst u oko jednom njegovom dijelu koji nema hrabrosti da stvari prihvati kakve jesu", kazao je Mašović.

Podcrtao je da će fotografije ostati trajni dokument i za desetke godine svjedočiti o prošlom vremenu te biti neupitan dokaz počinjenog zločina. One bi trebale biti i spasilac od zaborava, kazao je.

Kustos Muzeja Sarajeva i koautor izložbe Hamdija Dizdar naglašava da fotografije ne prikazuju arheološka nalazišta, već ljude sa imenom i prezimenom koje je neko ubio.

Kazao je da će dodatni dio izložbe biti postavke u nišama Vijećnice. U jednoj od njih prikazivat će se dokumentarni film Muhameda Mujkića o masovnim grobnicama u BiH, dok će u drugoj blago osvijetljenoj niši na velikim platnima biti postavljen sadržaj koji "eksplicitno pokazuje odnos žrtve i zločinca".

Navodeći da su fotografije samo kratki blicevi puta kojeg su prošle ekipe kopajući masovne grobnice, Muhamed Mujkić naglašava da je riječ o lokalitetima koji su strmi, duboki, hladni ili zaglavljeni u snijegu i vodi.

Izložba će u Vijećnici biti otvorena deset dana, a planirano je da obiđe mnoge gradove BiH i šire.