Kultura
6

Izložba "Majke" otvara program "Nevolje s rodom"

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Izložbom fotografija "Majke" - Zorka Project, koji čine Monika Redzisz i Monika Berežecka iz Poljske, 16. juna u sarajevskoj Umjetničkoj galeriji BiH počet će program "Gender trouble" ("Nevolje s rodom"), u okviru druge faze projekta "Undiplomatic ART" Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

"Gender trouble" u fokusu ima pitanja roda, te će pored ove izložbe 18. juna u Media Centru biti održana i panel diskusija "Rod i tranzicija" na kojoj će govoriti prof. dr. Svetlana Slapšak, dr. Goran Injac, dr. Magdalena Sztandara i teoretičar Nebojša Jovanović, saopćeno je iz MESS-a.

"Gender trouble"namjerava otvoriti kulturni prostor u kojem umjetnici koji se bave seksualnim identitetima, tijelom, rodnim stereotipima i ulogama, ravnopravnošću spolova, feminizmom, ali i queer, gay, transseksualnim i interseksualnim temama, mogu predstaviti svoj rad kojim će biti otvoren prostor za debatu, informirati i uticati na vrlo konzervativno društvo kao što je bh. o ljepoti različitosti i važnosti slobode izražavanja, individualnosti i slobode.

"Htjele smo stvoriti dokument o generacijama žena koje nasljeđuju jedna drugu. Slikale smo majke iz različitih sredina, u različitoj životnoj dobi, s različitim socijalnim statusom - naše prijateljice, rodice, žene iz Doma samohrane majke, one koje bismo zaustavili na ulici i one koje su se javile na naš oglas u novinama. Nisu sve fotografije ušle u izložbu, ali svakoj ženi bismo se željele zahvaliti na hrabrosti i povjerenju koje nam je ukazala", izjavile su autorice izložbe Monika Redzisz i Monika Berežecka.

Predstava "Correspondences", koja je u okviru programa "Gender trouble" trebala biti izvedena 17. juna u SARTR-u, otkazana je zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Program, koji finansijsku podršku dobija iz sredstava FIGAP programa, bit će završen transkripcijom panel diskusije "Rod i tranzicija" i printanjem publikacije.

Program za implementaciju Gender akcionog plana BiH (FIGAP program 2009.-2014.) rezultat je saradnje Agencije za ravnopravnost spolova BiH - Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, Gender centra Federacije BiH i Gender centra RS, a njegov je cilj da osigura održivu provedbu Gender akcionog plana BiH.