Kultura
0

Izložba Lale Raščić - Sve je povezano

Sarajevo-x.com
U subotu, 18. avgusta, u 22:30 sati u Umjetničkoj galeriji BiH otvara se samostalna izložba dobitnice Godišnje nagrade ZVONO 2006., Lale Raščić. Izložba je dio aktivnosti i dešavanja kojima se obilježava deseta godišnjica postojanja i rada Sarajevo Centra za savremenu umjetnost, a ista je i dio popratnog programa SFF-a.

Raščićeva se po prvi put u rodnom gradu predstavlja opsežnom multi-medijalnom izložbom koja predstavlja tri projekta nastala od 2005. do danas. Indikativan naziv postavke "Sve je povezano" ujedno je i naslov najnovijeg rada – video-instalacije, koja će biti premijerno izložena ovom prilikom. "Sve je povezano", kao i ostali radovi "The Invisibles" (Nevidljivi) i "Sorry, Wrong Number" (Oprostite, krivi broj) čine cjeline povezane motivom zaboravljenog žanra audio-drame.

"Lalino radoznalo istraživanje audio-drame i instalacije koje ona razvija na temelju tog interesa očaravajući su i svježi. Mada u njenim radovima ima referenci na stilove iz određenih perioda i nađeni materijal, Lala se poigrava sa tradicionalnim žanrovskim ulogama i temama kako bi izmislila neke nove narativne niti i jedan novi, suvremeni ugao iz kojeg prezentira medij. Lalino lično učešće u pričama koje stvara i usvaja od izuzetnog je značaja. Način na koji ona unosi energiju u reinkarnacije svojih likova, i na koji, raznim rekvizitama, publici često pruža fizički pristup instalacijama, potiče one koji se prvi put susreću sa njenim radom da osjete da su uvučeni u priču i da su dio zajedničkog iskustva", riječi su nezavisne kustosice November Paynter.

The Invsibles (Nevidljivi) – ciklus crteža, video rad, nevidljivost

Kao i u romanu H.G. Wellsa "Nevidljiv čovjek", ideja fizičke nevidljivosti se u ovom projektu koristi kao metafora izopćenika, pojedinca isključenog iz društva. Crteži su vezani za razne aspekte nevidljivosti, pojam bijega, krivičnih aktivnosti, slobode, identiteta i 'šta ako' stvarnosti fizički nevidljive osobe. Uz grafike, središnji dio ovog projekta je video koji prikazuje performans istoimene audio-drame - The Invisibles. To je priča o jednoj nevidljivoj porodici koja planira krenuti na odmor ispričana kao konvencionalna narativna struktura. Ova blaga satira dotiče se apsurdnosti savremenog društva: birokratskih mehanizama, kolektivne paranoje i sistema nadzora. Rad nije ni audio-drama ni video u punom smislu tih pojmova; ona kao "nešto drugo" lebdi između ta dva žanra.

Sorry, Wrong Number – video, remake audio-drame

"Sorry, Wrong Number" je interpretacija poznate audio-drame iz 1940-ih. Zvučni zapis i slika su sinhronizirane samo u pojedinim kratkim momentima. Ono što se doima kao tehnička greška priziva u sjećanje dojmove negdašnje TV. Trenuci u kojima su slika i zvuk sinhronizirani djeluju začudno jer postaje očito da "pomjereni" glasovi zapravo pripadaju izvođaču. Nemogućnost sinhronizacije zvuka sa video komentarima zapravo je nemogućnost komunikacije, ona svjedoči o izolaciji. Ista tema je prisutna u samoj priči radio-drame. Glavna priča govori o ženi-invalidu koja provodi dane u svojoj sobi. Njezina jedina veza sa vanjskim svijetom je telefon. Jedne noći ona bira pogrešan broj i čuje nečiji plan da počini umorstvo. Dok očajnički pokušava upozoriti policiju, ona shvaća da je zapravo čula plan o vlastitom umorstvu.

Sve je povezano najnoviji rad, specijalno za ovu priliku, složena 5 kanalna video-instalacija

Na pet monitora, pet likova razgovaraju. Oni su šefovi kriminalne bande. Priča je smještena u situaciju u kojoj se oni – bezimeni kriminalci – sastaju na bezimenom mjestu kako bi razgovarali o sudbini bezimenog otetog djeteta. Video je crno-bijeli, cijela atmosfera, vizualno podsjeća na onu iz 1930-ih. S izuzetkom kostima i kamere, sa tim periodom nas povezuje medijski motiv drame; likovi su zapravo glumci audio-drame. U izoliranom ambijentu radijskog studija koji ne proizvodi nikakav odjek, odvija se zaplet bez ikakvog nagovještaja raspleta.

Lala Raščić je rođena 1977. u Sarajevu. Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, odsjek grafički dizajn završava 1995. u Zagrebu. Nakon diplome Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2002. nastavlja usavršavaje pri prestižnoj Rijksakademie van Beeldende Kunsten u Amsterdamu. Živi i radi u Sarajevu i Zagrebu. Aktivno izlaže od 1998, na brojnim grupnim izložbama i na 7 samostsalnih, među ostalim na Angel Row Gallery, Nottingham; The Young Artists' Biennial, Bucharest; The Kitchen, New York; Renaissance Society, Chicago; Overtones Gallery, Los Angeles; and Platform Garanti Contemporary Art Center, Istanbul, Galerija Miroslav Kraljević, Zagreb.

Izlozba "Sve je povezano" otvorena je za posjetioce do 02. septembra.