Kultura
42

Izložba karikatura Nine Hadžić u Pozorištu mladih

Klix.ba
U petak, 10. aprila u Pozorištu mladih, sa početkom u 12 sati bit će otvorena izložba karikatura mlade umjetnice Nine Hadžić.

U sklopu programa Pozorišta mladih "Na izlogu", kojim ova institucija izlazi iz okvira čisto teatarske institucije i prodire u javni prostor, osmišljavajući i obogaćujući "urbani krajolik" u svojoj neposrednoj blizini, Nina Hadžić će predstaviti svoj "the best of" karikatura koje uključuju "obične smrtnike" i poznate bh. i svjetske ličnosti iz svijeta politike, filma, mode, muzike...

Dvadesetdevetogodišnja Banjalučanka Nina Hadžić završila je Odsjek za grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti, a karikaturom se počela baviti sasvim slučajno.

Na ALU, posebno na smjeru grafike, kako Nina kaže, uče ih da sve što vide u prirodi realno prikažu na papiru ili u bilo kojoj drugoj tehnici. Konstantno forsiranje grafike uslovilo je da na kraju posegne za nečim drugačijim.

"S obzirom na to da sam cijelog života najviše uživala šaliti se na tuđi, kao i na svoj račun, kao i to da mi je crtanje portreta dobro išlo, mene je karikatura prirodno pronašla. Na samom početku sam karikirala samo prijatelje, što je izazvalo sveopće oduševljenje i tako je ovo ludilo krenulo", kaže Nina.

Umjetnica rođena u Banjoj Luci 1985. godine do sada je učestvovala na mnogim izložbama među kojima se izdvajaju "One night exibition" OST Klub u Beču, "Strip-it" Youth Excange u Beogradu, "Those little somethings unleashed" u Kalgariju (Kanada) i Međunarodna izložba ilustracija i karikatura "Facing the climate" također u Beogradu

Izložbu će otvoriti prof. dr. Sulejman Bosto.