Kultura
6

Izložba "Karađoz i mađioničar" u Brusa bezistanu

FENA
Javna ustanova Muzej Sarajeva 15. januara otvara tematsku izložbu pod nazivom "Karađoz i mađioničar".

Izložba će biti otvorena u Maloj galeriji u Brusa bezistanu.

Osim stalnih postavki, Muzej povremenim tematskim izložbama nastoji prikazati i blago koje nije na stalnim postavkama, a čuva se u muzejskim depoima.

Jedna vrlo zanimljiva kolekcija, koja je u sklopu austrougarske zbirke, jeste i kolekcija Hasiba Ramića koji je bio glumac, mađioničar, zabavljač, ali i likovno nadaren jer je sam izrađivao svoje rekvizite. Živio je i radio u prvoj polovini prošlog stoljeća, a čitava njegova kolekcija je nakon njegove smrti završila u Muzeju.

Ova kolekcija je zanimljiva iz više uglova, prvo govori o jednom umjetniku, o jednom vremenu, o načinu zabavljanja koji je davno iščezao. Posebno je zanimljiva njegova kolekcija "Karađoz" pozorišta, kojim se Hasib bavio i koje je popularizirao.

"Ova kolekcija nije nikad izlagana javnosti, te ovom izložbom, osim njenog prikazivanja javnosti, želimo potaći interes za zaboravljenu granu teatra – "Karađoz", teatar sjenki. Tikovi, odnosno lutke koje posjedujemo su muzejski eksponati, stari stotinjak godina, te se ne mogu koristiti za predstave, ali svakako mogu biti urnek za izradu novih", navode iz Muzeja Sarajeva.

Dodaju da se u posljednje vrijeme javlja interes za ovom vrstom teatra, s obzirom na to da je u Sarajevu bilo nekoliko predstava. Da interes postoji govori i činjenica da profesori s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu dovode svoje studente u Muzej da bi vidjeli ovu kolekciju.

Izložba "Karađoz i mađioničar" ostaje otvorena do 10. februara.