Kultura
10

Izložba kaligrafa Šukrije Gavranovića u Brusa bezistanu

Klix.ba
Javna ustanova Muzej Sarajeva u povodu 6. aprila priređuje izložbu kaligrafa Šukrije Gavranovića.

Šukrija Gavranović je samouki umjetnik čija je dugogodišnja ljubav lijepo pisanje – kaligrafija latinice i ćirilice.

Druga ljubav mu je poezija, proza i lijepa riječ, te je ove dvije ljubavi spojio u jednu – kaligrafski ispisani stihovi, izreke, važni dokumenti...

Kaligrafski je ispisao mnoštvo lijepih riječi poznatih umjetnika iz svijeta književnosti: Aleksa Šantić, Safvet-beg Bašagić, Jovan Dučić, Abdulah Sidran, Velimir Milošević, Meša Selimović, Mejli Mehmed Kurahija i još mnogi. Svoje ispise dodatno uređuje likovnim motivima i bojama.

"Za rođendan našeg grada, opredijelili smo se za stihove i izreke o Sarajevu, kao i značajne dokumente. Tako će se među 38 radova Šukrije Gavranovića naći i tekstovi Vakufname – zadužbinske povelje Isa-bega Ishakovića, Adil-bega Zulfikarpašića, testament hadži Makse Despića, tekst Ahdname i Povelje Kulina bana", saopćeno je iz JU Muzej Sarajeva.

Šukrija Gavranović je izlagao u sarajevskoj Vijećnici, galeriji Mak, u Predsjedništvu BiH u toku agresije, zatim u Zenici, Mostaru, Tuzli, Neumu...

Ova izložba je svojevrsno podsjećanje na Sarajevo kroz viđenje pjesnika oblikovano rukom kaligrafa.

Izložba će biti otvorena u utorak 8. aprila u Brusa bezistanu, ul. Abadžiluk bb, u 13 sati., a ostaje otvorena do kraja aprila.