Kultura
0

Izložba ilustracija Salvadora Dalija

FENA
Prvi put u Francuskoj, u gradu Fekanu, na sjeverozapadu zemlje, otvorena je izložba ilustracija Salvadora Dalija (1904.-1989.) na kojoj je predstavljeno stotinjak gravira koje je slavni slikar izradio za jedno izdanje "Božanstvene komedije" italijanskog pjesnika Dantea Aligijerija.

Španski slikar nadrealista ilustracije je uradio za djelo koje je 1964. godine objavila francuska izdavačka kuća "Le zer kler" (Les Heures Claires).

Izradom ovih gravira Dali je bio okupiran više godina, strahujući da u suočavanju sa velikim pjesnikom koji je živio na kraju srednjeg vijeka (1265-1321) neće biti na visini zadatka.

"Brinuo se da neće biti u stanju da dosegne umjetničku izuzetnost drugih majstora koji su prije njega odmjerili snagu sa tim tekstom kao što su Sandro Botičeli, Gistav Dore i Vilijam Blejk", izjavio je Stefano Cheketo, jedan od kustosa izložbe.

Gravire koje odišu seksualnošću, ljubavlju i strašću otkrivaju jednog "Dalija koji je svoj, manje marketinški nastrojen, teži ali i autentičniji u istraživanju života s one druge strane", naveo je kustos.

Gravire kao i jedna serija ilustracija priče o Tristanu i Izoldi predstavljena na istoj izložbi, vlasništvo su jednog italijanskog kolekcionara koji je želio da ostane anoniman.

Izložba u Fekanu, nedaleko od Avra na obali Atlantika, trajaće do kraja septembra.