Sarajevo
0

Izložba i revija filigranskog nakita

Sarajevo-x.com
Mensur Bektić
Mensur Bektić
U Bošnjačkom institutu u četvrtak, 11. decembra 2008. u 19 sati bit će upriličena izložba i revija ručno izrađenog nakita tradicionalnom filigranskom tehnikom Mensura Bektića, majstora filigrana.

Bektić je stručni saradnik u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu i ovo je njegova druga samostalna izložba u Bosni i Hercegovini. O filigranskoj umjetnosti i radu autora na otvaranju izložbe govorit će doc. dr. Mirza Hasan Ćeman.

Izložba će biti postavljena od 11. do 20. decembra u prostorijama Bošnjačkog instituta, Mula Mustafe Bašeskije 21, Sarajevo.

Filigranski zanat, za koji se pretpostavlja da su ga u naše krajeve donijeli Dubrovčani, sačuvan je do danas i postoji nekolicina majstora koji čuvaju tradiciju u izradi nakita. Među njima je i Mensur Bektić, koji je umijeće izrade filigrana naslijedio od svog oca, a njegov otac od svog, rahmetli Alije Bektića koji je izradio ćirake za Begovu džamiju. U muzeju u Beču čuva filigranskom tehnikom urađena kvočka sa pilićima, djelo Bektićevog pradjeda, što je bio poklon nekadašnjem francuskom konzulu u BiH.