Kultura
0

Izložba i koncert sutra na repertoaru "Sarajevske zime"

FENA
Repertoar sutrašnjeg, trećeg dana XXIII internacionalnog festivala "Sarajevska zima" poklonicima umjetnosti donijet će dva zanimljiva kulturna događaja.

U Galeriji "Roman Petrović" bit će otvorena izložba skulptura Nikole Ilića iz Sarajeva.

Nikola Ilić diplomirao je kiparstvo u klasi profesora Mustafe Skopljaka na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2003. godine. Trenutno je na postdiplomskom studiju kiparstva u klasi istog profesora. Učestvovao je u radu mnogih kolonija i izlagao na brojnim izložbama u BiH i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, među kojima su i Nagrada za skulpturu ULU BiH te Oktobarska nagrada Narodnog muzeja u Kruševcu. Postavka će biti otvorena u 19.00 sati.

Ljubitelji muzike moći će u sarajevskoj Katedrali slušati koncert Frane Thomasa Martinčevića na orguljama (BiH – Norveška). Frano Thomas Martinčević rođen je u Sarajevu, gdje je pohađao nižu i srednju muzičku školu, a studirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na odsjeku za solo pjevanje i odsjeku za klavir u klasama prof. Radmile Smiljanić i prof. Izolde Ambrozić.

Godine 1993. nastavio je studij klavira pri državnom konzervatoriju "Conservatorio Gabrielle D`Annunzio" u Pescari - Italija u klasi svjetski poznatog pijaniste maestra Aleksandra Bogina, te diplomirao u Oslu - Norveška, 1994. na "Barrat Dùes Musikkonservatorium" u klasi prof. Marka Niepirda i čuvenog pijaniste i pedagoga prof. Jiri Hlinke. Martinčević kao najbolji kandidat u prijemnoj klasi upisuje studij orgulja, crkvene muzike i horskog dirigiranja pri najvišoj muzičkoj obrazovnoj instituciji u Norveškoj "Norges Musikkhøyskole" u Oslu i diplomira 1998. godine, kada nastavlja postdiplomske studije pri istoj instituciji.

Istakao se brojnim koncertnim nastupima kao solist, dirigent te u kamernim sastavima i ansamblima u 13 evropskih zemalja. Nastupio je i pri Sv. Stolici u Vatikanu u svojstvu dirigenta i muzičkog direktora poznatog dječačkog hora "St. Hallvard - guttene" iz Osla 2001. godine te u bazilikama Sv. Petra i St. Maria di Maggiore.

Koncert će početi u 20.00 sati.