Kultura
302

Izložba Harisa Memije "Fotografije iz daleke Kine"

Klix.ba
(Foto: Haris Memija)
U srcu starog grada, preko puta Gazi Husrev-begove džamije, u hanikahu Gazi Husrev-begove medrese, 1.oktobra 2016 u 18 sati će biti otvorena izložba "Fotografije iz daleke Kine". Postavka će biti otvorena za posjetioce sljedećih 10 dana, svakim danom od 10 do 18 sati.

Autor fotografija, Haris Memija, novinar Xinhua News Agency, bio je gost Vlade NR Kine na edukativnom seminaru iz područja medija. Osim obilaska vodećih medijskih kuća, domaćini su se potrudili da učesnike upoznaju sa najvažnijim kulturno historijskim lokacijama, a Memija je iskoristio tu priliku da fotografiše i pokaže najinteresantnije detalje svim posjetiocima kroz jednu foto priču u formi izložbe. Fotografije su snimljene u Pekingu i Šangaju, u galerijama i muzejima, a djelomično pokazuju i Zabranjeni Grad i Kineski Zid.

Priča je snimljena fotoreporterskim stilom, ali sa estetskim pristupom, tako da je možemo nazvati i umjetničkom.

Osim što dominiraju fotografije sačuvane prošlosti, izložba pokazuje i kako izgleda moderna Kina kroz dva najvažnija njena grada. Danas, u doba interneta i avionskog saobraćaja, ništa nije daleko, ali autor se odlučio za naziv "...iz daleke Kine" jer mu je želja da približi lokalnoj publici motive koje su još uvijek "daleki" i da upozna publiku sa egzotičnim detaljima koji se ne mogu vidjeti često u medijima. Fotografija je, ustvari, najbolji medij za to. Ona ne treba prevodioca, fotografija govori sve jezike. Poznata je misao "Jednom vidjeti je lakše za povjerovati, nego o tome istom čuti hiljadu puta".

Svi su dobrodošli na otvaranje da uz prigodan koktel autor ponudi i dodatna objašnjenja uz izložene motive. Naime, osim Memije, biti će prisutni i naši prijatelji iz ambasade NR Kine i novootvorenog Konfučijevog centra u Sarajevu koji će svojom radošću upotpuniti atmosferu još toplijom – jer 1.oktobar je Nacionalni dan NR Kine.