Kultura
9

Izložba "Gračaničko keranje“ otvorena u tuzlanskom BKC-u

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Udruženje "Gračaničko keranje“ godinama je svoje autentične radove izlagalo u zemlji i inozemstvu, a sinoć je u organizaciji Udruženja Nova ženska inicijativa i BKC-a Tuzla otvorena prva izložba u gradu soli.

Pored niza autentičnih i maštovitih radova, vrijedne ruke gračaničkih žena izvezle su cvijet "Sjećanje“, koji je posvećen svim žrtvama genocida u Srebrenici. One su, kako navode, zaštitile taj svoj autorski rad.

Vez ili kera je umjetnički ručni rad za koji je potrebna igla za šivanje i tanki konac. Gračaničko keranje je tradicionalno i veže se samo za gračaničko podneblje, a, kako je navedeno, tradicija se čuva tako što se prenosi sa koljena na koljeno.

Na prvoj tuzlanskoj izložbi članice Udruženja "Gračaničko keranje“ predstavile su svoje dobro poznate motive, ali i niz novina poput nakita ili lepeza, kako bi spoj tradicionalnog i modernog približile generacijama koje dolaze.

Udruženje "Gračaničko keranje“ osnovano je 2006. godine i trenutno okuplja 200 članica koje njeguju bosansku tradiciju i autentične ručne radove čuvaju od zaborava.