Umjetnička galerija BiH
0

Izložba Freedom to Create otvorena do 2. augusta

Sarajevo-x.com
Međunarodna izložba Freedom to Create, koja je postavljena u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu od 21. jula, otvorena je za posjetitelje još 1. i 2. augusta 2011. Ulaz je besplatan, a posjetitelji od 12 do 20 sati mogu pogledati radove 38 umjetnika i umjetnica iz 26 zemalja, koji su odabrani na konkursu za nagradu Freedom to Create u 2010.

Među 1.700 radova iz 100 zemalja. Freedom to Create bavi se izgradnjom mira sa posebnim fokusom na društva u konfliktu, te uz pomoć kreativnosti premoštava društvene, rasne, spolne i ekonomske podjele.

Od života žena Bangladeša, gladnih i siromašnih u Togu, kineske siročadi oboljelih od AIDS-a, preko potresnog života oboljelih od tuberkuloze u centralnoj Aziji, samopovređivanih mladih afganistanskih žena, "skrivene prošlosti" Zimbabvea, te konflikta između žena i muškaraca Saudijske Arabije, pa sve do brutalne dikature u Burmi, posljedica razarajućeg zemljotresa na Haitiju i umiranja hiljada žena pri porodu u Sierra Leoneu, teme su kojima su se kroz slike, fotografije, instalacije i filmove bavili umjetnici koji se predstavljaju sarajevskoj publici.

Kako je ranije istaknuto na ceremoniji otvaranja u Sarajevu, ove izložbe prikazuju načine na koje kreativnost može služiti kao pokretač društvenih promjena širom svijeta. Nakon Londona, New Yorka, Hararea, Kaira, Mumbaija i sada Sarajeva, Freedom to Create će u narednih nekoliko mjeseci biti predstavljena i u Kini.

U okviru izložbe predstavljena je i "Frames of Reality", jedinstvena inicijativa izgradnje mira koja je pokrenuta u saradnji sa Peres centrom za mir. U okviru segmenta "Frames of Reality" sarajevska publika ima priliku vidjeti 18 fotografija koje su rezultat radionice za izraelske i palestinske novinske i dokumentarne fotografe. Fotografija Amjada Hananija, kojeg je tražila i ubila izraelska vojska, zid koji razdvaja arapsku četvrt Juarish od jevrejske četvrti Bnei Dan u Ramli, Palestinci na jugu Hebrona, Gaza nakon napada 2009, situacije između dječije igre i stvarnosti koje uključuju nasilje i oružje - samo su neke od sekvenci koje će posjetiocima izložbe približiti život u današnjoj Palestini i Izraelu na način kakav se često ne viđa na vijestima.

Ceremonija dodjele nagrade Freedom to Create 2011. održat će se u novembru u Cape Townu u Južnoj Africi, a ove godine u međunarodnom žiriju su imena poput Mikhaila Baryshnikova, Salmana Rushdija, te brojni drugi istaknuti umjetnici i borci za ljudska prava.

Nagradni fond iznosi 100.000 američkih dolara.