Kultura
0

Izložba fotografkinje Vanje Lisac u Ateljeu Figure

FENA
Prva samostalna izložba fotografkinje Vanje Lisac pod nazivom "Rapsody" bit će otvorena 26. februara u sarajevskom Ateljeu Figure.
Fotografije koje će biti izložene nastale su u toku dva spontana druženja fotografkinje i pjevača Bože Vreće.

Naime, Vrećo je inspirirao svojom pojavom Vanju Lisac, što je i rezultiralo saradnjom koja će biti okrunjena izložbom.

On će posjetioce izložbe obradovati svojim lijepim glasom i sjajnom interpretacijom sevdalinki.

"On je bio moja inspiracija za ovu izložbu. Jedne prilike smo se upoznali, bio mi je jako interesantan pojavom. Na incijativu profesionalne make-up artistice Maje Koristović-Talović upoznali smo se malo bolje i uradili snimanje. Bio je to spoj odlične energije. Bila sam zadovoljna napravljenim fotografijama, pa sam spomenula da bih trebala možda napraviti izložbu. Božo je divna osoba, pravi kameleon, što ćete imati priliku vidjeti na izložbi koja će biti prodajnog karaktera", kazala je autorica.

Šminku potpisuje Maja Koristovć, frizuru Edo Nehić, a styling Nermina Varešanović.

Sarajka Vanja Lisac fotografijom se počinje baviti već od rane mladosti, za šta je talent naslijedila od svog djede Ivice Lisca, jednog od prvih profesionalnih i vrlo uglednih sarajevskih fotografa.

Osnovnu školu završava u svom rodnom gradu, te daljnje obrazovanje i život nastavlja u Hrvatskoj i Njemačkoj zbog ratnih nedaća.

Pred kraj devedesetih s porodicom se iz Njemačke seli u Los Angeles gdje upisuje i uspješno završava Akademiju za fotografiju, te punih deset godina djeluje i radi kao profesionalac u svojoj struci na tom tržištu.

Početkom 2006. vraća se u rodni grad Sarajevo gdje otvara svoj prvi fotografski studio - "Studio Lisac" koji vrlo uspješno posluje u BiH, ali i svim ostalim zemljama regiona.

Pred njenim objektivom su se našle i brojne utjecajne svjetski poznate ličnosti, kao što su kraljica Sofija od Španije, Ricky Martin, profesor Muhammad Younus, Nick Nolte, Steve Buscemi, Danny Glover, Tilda Swinton, Gus Van Sant, Juergen Teller, te mnoge regionalno poznate osobe.

Svoje umjetničke fotografije do sada je izlagala u Bostonu, Washingtonu, Laguna Beachu, Kaliforniji, Londonu, Berlinu i Sarajevu.

Članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUBiH).