Galerija Roman Petrović
0

Izložba fotografija "Urbani fragmenti"

Sarajevo-x.com
U sarajevskoj Galeriji Roman Petrović 25. septembra bit će otvorena četvrta samostalna izložba fotografija Dražena Grujića, pod imenom "Urbani fragmenti/ Fragmentos urbanos".

Urbani fragmenti/Fragmentos urbanos

Dražen Grujić

25.09-10.10.2009.

Galerija Roman Petrović, Sarajevo

Otvaranje 25.09.2009. 19h

Mladi banjalučki umjetnik predstavit će se samostalnom izložbom sarajevskoj publici, nakon što je ove godine već bio dio nekoliko kolektivnih izložba u Sarajevu. Izložba se realizuje u organizaciji Španske ambasade u BiH i Sarajevskog otvorenog centra.

Izložba "Urbani fragmenti" se sastoji od 20 fotografija nastalih protekle godine za vrijeme autorovog boravka u Barseloni. Koncept izložbe najbolje opisuje uvodna rečenica teksta kustoskinje izložbe Lane Čmajčanin, koja kaže: "Konceptualizacija ovakvog rada ne može se interpretirati i učitavati kao autorova potreba da zabilježi određene 'atrakcije i ljepote' site specificuma ili da fotografiše na dobro nam poznatim mjestima već naprotiv, da uhvati punktume, urbane fragmente koji svjedoče o životu i prostoru u kojem se taj život odvija."

Dražen Grujić, rođen i odrastao u Banjaluci, diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, smjer filozofija i sociologija. Više od deset godina se bavi analognom i digitalnom umjetničkom fotogafijom. Do sad je izlagao u Banskom dvoru, Muzeju Republike Srpske, kao i u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjoj Luci, te takođe u Muzeju Hercegovine u Trebinju. Niz kolektivnih izložba imao je i u Sarajevu. Član je Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). Ove godine bio je jedan od bh. predstavnika na 14. Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Skoplju.