Evropski dan jevrejske kulture
0

Izložba fotografija Oskara Taubera u Sarajevu

FENA
Galerija Novi Hram
Galerija Novi Hram
Izložbom fotografija Oskara Taubera Jevrejska zajednica BiH i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija" obilježit će 6. septembra "Evropski dan jevrejske kulture 2009."

Monografska izloža dokumentarne i umjetničke fotografije Oskara Taubera, žurnaliste i profesionalnog fotografa, koji je u toku dugogodišnjeg stvaralačkog rada uradio više od 17.000 fotografija, negativa i slajdova, bit će otvorena u Galeriji "Novi hram", saopćeno je iz Jevrejske zajednice BiH.

Fotografije datiraju iz vremena Kraljevine Jugoslavije, autorovog života u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani, do perioda Drugog svjetskog rata i učešća u pokretu otpora u Italiji te njegovog profesionalnog angažmana poslije uselenja u državu Izrael.

Posjetioci će moći pogledati reprezentativni dio bogatog autorovog opusa.

Autorica projekta, univerzitetska profesorica Zoja Finci je u saradnji sa žurnalistom Pavlom Kaunitz iz bogatog fundusa odabrala značajne dokumentarne fotografije - njih oko 200, koje su razvrstane u desetak tematskih cjelina iz perioda života i djelovanja u Kraljevini Jugoslaviji 1925.-1941., kao i perioda poslije Drugog svjetskog rata, te stvaranja i razvitka države Izrael, sve do autorove smrti 2000. godine.

Izložba će biti realizirana pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva.

Planirano je da, nakon Sarajeva, izložba bude predstavljena i u Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci i van granica BiH.

Ovaj će jedinstveni projekt biti predstavljen upravo u godini u kojoj se obilježava stogodišnjica rođenja Oskara Taubera.

Evropski dan jevrejske kulture obilježen je prvi put 1996. godine u Alzasu (Francuska) kao vrlo uspješna lokalna manifestacija. Do 1999. manifestacija se proširila na cijelu Francusku, Njemačku, Švicarsku, Italiju i Španiju, da bi 2000. godine, s pridruživanjem novih 11 evropskih zemalja među kojima i BiH, i zvanično postala evropska manifestacija.