Dan jevrejske kulture
0

Izložba fotografija o stvaranju države Izrael

Sarajevo-x.com
Galerija Novi Hram
Galerija Novi Hram
Jevrejska zajednica BiH i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija" obilježiće danas "Evropski dan jevrejske kulture 2009".

Tim će povodom, istog dana, u Galeriji "Novi hram" u 18.00 biti otvorena monografska izložba dokumentarne i umjetničke fotografije Oskara Taubera (1909. – 2000.), žurnaliste i profesionalnog fotografa koji je u toku svog dugogodišnjeg stvaralačkog rada zabilježio i ostavio preko 17.000 fotografija, negativa i slajdova, nastalih od vremena Kraljevine Jugoslavije, života u Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, perioda Drugog svjetskog rata – učešća u pokretu otpora u Italiji i njegovog profesionalnog angažmana poslije useljenja u državu Izrael.

"Ovom izložbom koja se po prvi put realizuje u formi ovako značajnog projekta, a čiji je pokrovitelj Grad Sarajevo, želimo građanima Sarajeva, a zatim i cijele Bosne i Hercegovine predstaviti reprezentativni dio iz opusa ovog izuzetnog autora. Ideja je da nakon zatvaranja sarajevske prezentacije, ista izložba bude prenesena u Mostar, Tuzlu i Banjaluku, a zatim i van granica BiH", saopćeno je iz Jevrejske zajednice BiH.

Kako je Tauber bio angažovan u mnogim segmentima života gradova Sarajeva, Zagreba, Ljubljane, te kasnije u Izraelu, autorica projekta Zoja Finci je u saradnji sa Pavlom Kaunitz, iz bogatog fundusa odabrala značajne dokumentarne fotografije - oko 200, koje su razvrstane u desetak tematskih cjelina koje dotiču period života i djelovanja u Kraljevini Jugoslaviji 1925. – 1941., kao i period poslije Drugog svjetskog rata, te period stvaranje i razvitka države Izrael.

Ovaj jedinstveni projekat biće predstavljen upravo u Sarajevu na Evropski dan jevrejske kulture 6. septembra 2009. godine, u godini u kojoj pada i stogodišnjica rođenja Oskara Taubera.

Evropski dan jevrejske kulture započinje svoje postojanje 1996. godine, u Alzasu u Francuskoj, kao vrlo uspješna lokalna manifestacija. Do 1999. godine ova se priredba proširila na cijelu Francusku, zatim Njemačku, Švicarsku, Italiju i Španiju, da bi 2000. godine, sa pridruživanjem novih 11 evropskih zemalja, među kojima je i BiH, i zvanično postala evropska manifestacija .