Kultura
0

Izložba fotografija na Markalama i Ajfelovom mostu

FENA
Međunarodna izložba fotografija pod pokroviteljstvom švicarske vlade "Priče iz globalizirajućeg svijeta" bit će postavljena od 10. do 20. juna na Ajfelovom mostu i otvorenoj pijaci Markale.

Riječ je o projektu Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) pokrenutom 2002. godine u saradnji sa švicarskim fotografom Danielom Schwartzom koji je osmislio izložbu i odabrao radove fotografa iz različitih zemalja svijeta. Kroz ovu inovativnu i inspirativnu izložbu SDC koristi kulturu u službi razvoja i nastoji da odgovori na izazove s kojima se suočava u razvojnoj saradnji koja za cilj ima stvaranje ekonomskih uvjeta i jačanje nacionalnih i lokalnih potencijala u nerazvijenim zemljama.

Izložba koju čini 200 fotografija do sada je bila postavljena u brojnim zemljama svijeta, dobila odlične ocjene javnosti i umjetničke kritike, a od ljeta prošle godine SDC je izložbu premjestio “iz muzeja na ulicu!” želeći je približiti što većem broju ljudi. Uz izložbu u Sarajevu bit će organizirana i fotoradionica za studente Akademije likovnih umjetnosti i mlade fotografe o temi globalizacije.

Izložba će biti otvorena 10. juna a činit će je radovi: Akinbode Akinbiyija, Philipa Jonesa Griffithsa, Thomasa Kerna, Bertiena van Manena, Shehzada Nooranija, Cristine Nuñez, Andreasa Seiberta, Stephana Vanfleterena, Tima Hetheringtona, te bosanskogercegovačkog fotografa Zijaha Gafića. Dio ovog velikog projekta koji je pokrenula Švicarska agencija za razvoj i saradnju je i objavljivanje monografije izložbe za prestižne međunarodne izdavače Thames & Hudson i Steidl. Monografija je objavljena na četiri jezika. U proteklim godinama Švicarska je putem svojih ureda za razvoj i saradnju potpomogla više od 1.000 razvojnih projekata širom svijeta, a Bosnu i Hercegovinu je podržala s iznosom od 252 miliona eura.