Mostar
0

Izložba fotografija i promocija knjige Zijaha Gafića

Sarajevo-x.com
U srijedu 23. jula u Mostaru će biti promovirana monografija Zijaha Gafića "Muslims of New York“. Tom prilikom bit će otvorena i izložba koja će obuhvatiti izbor fotografija objavljenih u monografiji ovog bosanskohercegovačkog umjetnika.

Monografija "Muslims of New York“ sadrži seriju od 70 fotografija koje je Gafić snimio 2006. godine tokom boravka u New Yorku i posjete različitim muslimanskim zajednicama tog grada radeći na reportaži za američki magazine Time. Prikazujući priču o životu i svakodnevnici muslimana u gradu kojeg mnogi nazivaju prijestolnicom svijeta, autor napominje kako je njegova monografija zbirka fragmenata i skica iz života različitih muslimanskih zajednica New Yorka.

Monografija koju je objavila izdavačka kuća Gramofon iz Sarajeva uz podršku Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, donosi i uvodnik Nihada Kreševljakovića o muslimanima New Yorka, koji čitaoce upoznaje sa događajima koji su pratili nastanak i razvoj muslimanske zajednice New Yorka koja danas, procjenjuje se, broji gotovo 600.000 pripadnika.

Mostarska promocija monografije, kao i otvorenje izložbe, bit će održani u Ćejvan Ćehajinom hamamu 23. jula s početkom u 19.00. Izložbu će otvoriti Judith Cefkin, zamjenica ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Zijah Gafić je do sada izlagao na mnogim prestižnim festivalima i izložbama u New Yorku, Londonu, Milanu, Amsterdamu, Beču, Perpignanu, Arlesu, Ženevi i Zagrebu.