Bošnjački institut
0

Izložba fotografija i predstavljanje fotomonografije "Alija M. Akšamija"

Sarajevo-x.com
Samostalna izložba fotografija i fotomonografija "Alija M. Akšamija" bit će održana u srijedu, 15. decembra, u 19 sati u Bošnjačkom institutu.

Ovaj kulturni događaj organizuje se u saradnji Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića i Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Fotografije su legat Alije M. Akšamije Bošnjackoj nacionalnoj zajednici u Zagrebu.

Izložbu ce otvoriti dr. Aida Abadžić-Hodžić, a bit će otvorena za posjete do sredine januara 2011. godine.

Alija M. Akšamija je jedan on najpoznatijih i najznačajnijih bosanskohercegovačkih fotografa, nosilac je brojnih nacionalnih i internacionalnih priznanja i nagrada, (FIAP, EUROPHOT, USUF...), dobitnik je evropske nagrade za životno djelo za visoki standard kreativnog djelovanja unutar analogne i digitalne fotografije za 2008. Učestvovao je u nizu kolektivnih izložbi, te samostalno izlagao u svim važnijim svjetskim centrima. Radovi su mu objavljivani u mnogobrojnim časopisima, knjigama i monografskim izdanjima. Djela Alije M. Akšamije uvrštena su u "Almanah Jugoslovenske fotografije".

"U luku od zanemarivog do uzvišenog, Alija M. Akšamija istovremeno otkriva harmoniju onoga što oko vidi i onoga što se zrcali u našoj duši. On je duboko umiješan u svijet koji vidi", rekao je prof. Nikola Radošević.