Kultura
0

Izložba fotografija i knjiga u okviru manifestacije "Dani Kanadske Kulture u BiH"

Sarajevo-X
Ela Kinowska
Ela Kinowska
U okviru manifestacije “Dani Kanadske Kulture u BiH” koja se od 18. do 20. marta održava u Poslovnom Centru UNITIC svi zainteresovani će, pored projekcija najnovijih filmskih ostvarenja iz prijateljske zemlje, imati priliku posjetiti vrlo zanimljive izložbe fotografija i knjiga iz Kanade.

Svojim umjetničkim fotografijama ovdašnjoj publici predstaviće se renomirani kanadski autori Ela Kinowska i Roger LeMoyne.

Ela Kinowska se bavi umjetničkom fotografijom već punih 20 godina i izlagala je u svim većim kanadskim galerijama, kao i u Americi, Poljskoj, Engleskoj, Grčkoj, Hondurasu i Brazilu. Njene fotografije su objavljivane u poznatim magazinima Photo Select i Photo Life, a našoj će se javnosti predstaviti izložbom »Kanadiana«, fotografskim putovanjem kroz Kanadu. Umjetnica, koja je imigrirala u Kanadu 1992.godine, imala je želju da podijeli svoju viziju nove domovine, a naglašena tema izložbe je proces potrage za vlastitim identitetom i poticanje dijaloga oko pronalaska korijena i identiteta.

Sa druge strane, Roger LeMoyne je nakon završetka Univerziteta počeo rad na fotografiji pokrivanjem krize u Africi 1991.godine. Otada radi samo za prvorazredne časopise i bio je objavljivan u preko 40 zemalja svijeta. LeMoyne je jedno vrijeme radio i kao ratni izvještač iz Bosne, a sada će se našoj publici predstaviti izložbom fotografija izvornih naroda Kanade i njene prirode.

Pored vrlo kvalitetne postavke fotografija, svi posjetitelji će imati priliku vidjeti i bogatu izložbu knjiga iz Kanade. Između više od 300 naslova iz svih sfera političkog i društvenog života, naučnih i obrazovnih naslova, te najnovije ponude kanadskog fiktivnog romana na engleskom i francuskom jeziku, treba izdvojiti naslove »Kanadska politika«, »Borba za dostojanstvo«, »Rasizam, da li?«, »Ja sam Montreal«, »Mountie u Mukluksu«, »Kanada bez oružanih snaga?«, »Biti Kauboj«, »Religije Kanade«, »Sto godina kanadskog filma« i »Nellie McClung«.

Izložba fotografija i knjiga iz Kanade biće otvorena u okviru svečane ceremonije otvaranja Dana Kanadske Kulture u BiH u petak, 18. marta uvečer u Centru UNITIC, a svi zainteresovani je mogu posjetiti 19. i 20. marta od 10:00 do 18:00 sati. Ulaz je besplatan.