Collegium artisticum
0

Izložba fotografija "Dvadeset godina Ravenna festivala"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Izložba fotografija "Dvadeset godina Ravenna festivala", autora Maurizia Montanarija otvorena je danas u Collegium artisticumu u Sarajevu.

Autor izložbe Montanari kazao je Feni da se radi o 42 fotografije koje prate tok razvoja svjetski važnog Ravenna festivala, a njegovom uspjehu umnogome su doprinijeli italijanski dirigent maestro Riccardo Mutti i njegova supruga Christina Mutti.

"Više volim crno-bijele fotografiju, ali ovdje smo bojama htjeli iskazati sve emocije koje su skupljane kroz godine rada Festivala", kazao je on.

Izložbu je otvorio državni sekretar vanjskih poslova Italije Alfredo Mantica koji je istaknuo značaj kulture u povezivanju elemenata civilnog društva, te zahvalio maestru Riccardu Muttiju za ugođaj na koncertu koji je pod nazivom "Putevi prijateljstva: Od Sarajeva do Sarajeva" održan sinoć u sarajevskoj "Zetri".

Otvaranju izložbe je prisustvovao i maestro Riccardo Mutti sa suprugom koji je kazao da je izloženim fotografijama predstavljen dio onog što je pružio Ravenna festival predstavljajući sve ono što nosi sa sobom umjetnost.

On je izrazio zadovoljstvo i slikama bh. umjetnika Safeta Zeca čija djela su također izložena u Collegium Artisticumu.