Kultura
0

Izložba "Enigma lutke" u Umjetničkoj galeriji

FENA
Izložba "Enigma lutke" koja se bavi temom lutke u bh. umjetnosti biće otvorena 14. januara u Umjetničkoj galeriji BiH.

Lutka kao tema ili detalj umjetničkog djela je zanimljiva pojava ili fenomen zbog svoje raznovrsnosti likovnog i idejnog predstavljanja ali i tumačenja odnosno interpretacije i kao takva lutka je sagledana u radovima mogih umjetnika.

Između ostalih, lutka je u radovima, Romana Petrovića, Ljube Laha, Franje Likara, Ibrahima Ljubovića, Radmile Jovandić-Đapić, Ede Numankadića, Mustafe Skopljaka, Jusufa Hadžifejzovića, Milomira Kovačevića Strašnog, Branka Bačanovića, Slobodana Bobe Perišića, Enisa Selimovića, Anura Hadžiomerspahića, Danila Krese, Borisa Glamočanina, Elma Alić, Lejle Čehajić.

Jedan poseban segment izložbe su djela umjetnika koji su se okušali i iskazali u idejnom, likovnom rješenju lutaka iz lutkarskih predstava i time obilježili lutkarsku scenu u BiH: Aiše Pengov, Ivice Bileka, Hele Volfart-Kojović, Milivoja Bokića, Dobrivoja Bobe Samardžića,Vanje Popović, Mirjane Čistopoljski, Adile Čenanović Diman, te polaznika Studija lutkarstva Janje Stijepić, Irme Vatrić, Naide Begović, Jasminke Božute, Ene i Elmaje Bavčić, Andree Soldo i Samine Zajko.

Na izložbi će biti predstavljena djela umjetnika različitih generacija i senzibiliteta, koji su se izražavali u različitim likovnim disciplinama, od slikarstva, skulpture, crteža, grafike, fotografije, grafičkog i produkt dizajna do instalacije.

Pokrovitelji izložbe su Program za kulturu Švajcarske za zemlje zapadnog Balkana (Swiss Cultural Progamme in the West Balkan) i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH.