Emir Hadžihafizbegović
0

'Izložba Ede Murtića kulturni događaj decenije u BiH'

FENA
"Jučerašnjim zatvaranjem velike izložbe radova istaknutog hrvatskog slikara Ede Murtića, posvećenih ratnim stradanjima 90-ih godina, završena je i jedna velika priča", ocijenio je danas u Sarajevu ministar kulture i sporta KS-a Emir Hadžihafizbegović.

Izložba više od 300 Murtićevih slika, crteža i gvaševa nastalih od 1990. do 2004. u sarajevskoj je Vijećnici proteklih 30 dana privukla između deset i dvanaest hiljada posjetilaca.

Hadžihafizbegović je na konferenciji za medije potcrtao značaj i uklapanje prostora Vijećnice uz ovakav izniman kulturni događaj, kao mjesta koje je pretrpjelo barbarski atak od zločinaca i mjesta na kojem je spaljeno gotovo dva miliona knjiga.

Istaknuo je i nepodijeljena mišljenja intelektualnog i obrazovnog kruga u Sarajevu da je Murtićeva izložba jedan od najznačajnijih kulturnih događaja decenije u BiH, koji će građani dugo pamtiti.

U konačnici je u znak zahvalnosti te prijateljske saradnje i u budućnosti, supruzi velikog slikara Goranki Murtić poklonio ručni rad - vrata i kapiju sa stihovima Maka Dizdara kao metaforu dobrih ljudi i energije Sarajeva.

Autorica izložbe Goranka Murtić nije uspjela sakriti emocije zbog iznimno uspješne i posjećene postavke, istaknuvši da je od trenutka dolaska u Sarajevo spoznala da je našla novi dom i nove prijatelje.

Mišljenja je da je Vijećnica bila pravi izazov za izložbu i fantastično se, i sama kao ratna scena, uklopila u izložena djela i njihove formate. Zdušno je podržala ideju da Vijećnica, samo uz nužnu konzervaciju, ostane spomenik ratne tragedije i prostor za vrhunske kulturne događaje te muzejske postavke.

Događaj je prokomentirao i direktor JU "Sarajevo art" Halid Kuburović, naglasivši da je Vijećnica protekli mjesec postala prava kuća mira i umjetnosti, što bi i u budućnosti trebala ostati.

Kazao je da gotovo nije bilo zemlje iz koje nisu došli posjetioci izložbe - od Japana do Amerike, te je bilo divno doživjeti svu ljepotu komunikacije pred grandioznim djelima velikog umjetnika.

Izložba Murtićevih djela u Vijećnici otvorena je u okviru 14. Sarajevo film festivala, donoseći djela čija je vrijednost procijenjena na oko tri miliona KM. Samo oko 10 posto slika prethodno je parcijalno prikazano.

Pokrovitelji izložbe bili su Ministarstvo kulture i sporta KS-a te Poglavarstvo Grada Zagreba.

Izložba ratnog ciklusa pokojnog Ede Murtića u Sarajevu bit će ovjekovčena i kroz knjigu s fotografijama Almina Zrne.