Kultura
0

Izložba Džeke Hodžića u Bošnjačkom institutu

Klix.ba
Izložba "Stradanja: od Aleksandrijske biblioteke do Vijećnice", autora Džeke Hodžića, bit će otvorena u utorak, 13. maja 2014. godine u 19 sati u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu.

Ciklus radova koji nosi naziv "Stradanja" treba da opominje ljude na uništavanje kolektivnog pamćenja i materijalne kulture uopšte.

Izložba Džeke Hodžića sadrži predmete koji svjedoče o požarima u bibliotekama, muzejima i institucijama kulture, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

"To jesu nagorjela djela. Ja sam išao po kućama koje su zapaljene bez obzira na konfesiju, pa sam uzimao vrata, dovratke, prozore, ali i mnoge važne stvari iz zapaljenih biblioteka. Jer kad zapalite biblioteku vi uništavate kolektivno pamćenje", kazao je Hodžić.

Kako ističe likovni kritičar Vefik Hadžismajlović, Hodžić odabrane predmete prilagođava svojoj plastičnoj viziji, đelje ih, struže, reže i podrezuje, dolazeći tako do oblika koji postaje nosilac cjeline likovnog djela. Nakon toga na tako pripremljenu trodimenzionalnu podlogu, on pored slikarskih sredstava, uvodi u svoj rad i neslikarske materijale, zlato, srebro, tutkalo, olovo, kovačke klinove, izgorene fragmente dokumenata, knjiga i rukopisa. Djela iz ciklusa "Stradanja" su "stvar za sebe", nesvakidašnja, specifična, lična i originalna.

Izložba je realizirana u saradnji sa Gradom Sarajevom u okviru programa obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i otvaranja Vijećnice.

Na otvorenju će govoriti Ljubica Ostojić, a otvorit će je gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić.

Izložba će biti otvorena do 20. maja 2014. godine.