Kultura
0

Izložba Džeke Hodžića postavljena na "Barskom ljetopisu"

FENA
Foto: Facebook
Foto: Facebook
U okviru Festivala "Barski ljetopis", u dvorca kralja Nikole u Baru, izloženi su radovi iz ciklusa "Ljudi iz sjene - Stradanja", akademskog slikara iz Sarajeva Džeke Hodžića.

Pred barskom publikom prikazano je oko 120 eksponata, instalacija, radova u drvetu, slika, ličnih stvari, koje opominju ljude na uništavanje kolektivnog pamćenja i materijalne kulture uopće.

"Ciklusu sam dao univerzalno značenje tako da se može postaviti u bilo kojoj zemlji gdje se vode ratovi. Pod nazivom 'Stradanje' mislio sam na sve ono što nesretni rat nosi sa sobom, a to je stradanje imovine, genocid, ubistva, kulturocid, urbicid... Između ostalih, postavljena je i fotografija koja svjedoči o turbulentnim vremenima, o dvoličnosti te tri slike iz novog ciklusa", pojasnio je Hodžić.

I prema mišljenju stručne javnosti i publike, riječ je o najupečatljivijem događaju na ovogodišnjem "Barskom ljetopisu". Izložbu je otvorio ambasador BiH u Crnoj Gori Izmir Talić, koji je tom umjetniku zaželio još mnogo značajnih projekata.

Džeko Hodžić potiče iz sela Godijeva kod Bijelog Polja, iz porodice koja je iznjedrila mnogo umjetnika. Većina Hodžićevih djela izgubljena je tokom rata u BiH, od kojih je pronašao samo tri, a koja je otkupio. Ipak, to se, kako kaže autor, ne može mjeriti sa izgubljenim životima.

"Barski ljetopis" jedan je od najstarijih ljetnjih festivala na ovom području. Na pozornicama od Dvorca kralja Nikole do Starog grada Bara tokom "Barskog ljetopisa", od sredine jula do kraja augusta, u književnom, pozorišnom, filmskom, muzičkom i likovnom segmentu, sudjeluju umjetnici iz država regiona.