Kultura
103

Izložba "Duša umjetnika - Duša Grada" otvorena u Galeriji Hanikah

FENA
(Foto: FENA)
Izložba fotografija "Duša umjetnika – Duša Grada" autora Dejana Vekića, Milomira Kovačevića Strašnog, Harisa Begića i Ive Raiča otvorena je danas u Galeriji Hanikah u okviru Internacionalnog festivala Sarajevska zima.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić kazao je Feni da je izloženo oko 30 fotografija različitih formata na kojima su fotografi na najbolji način prikazali vezu između Sarajeva i njegovog duha.

Fotograf Ivo Raič kazao je da je danas izložio sedam fotografija na kojima se nalaze detalji iz Sarajeva.

Svečano otvorenje 32. Internacionalnog festivala Sarajevka zima bit će upriličeno danas na Bijeloj tabiji, odavanjem počasti djelima Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea, koja će predstaviti Dječije kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka "Don Quijote" te Umjetnička grupa Udruženja gluhih Kantona Sarajeva "Hamlet".

U svečanoj povorci, koja se od Bijele tabije nastavlja dalje u srcem grada na Baščaršiji, kraj Katedrale, Vječne vatre, učestvovat će Hor srednje muzičke škole u Sarajevu, Ismet Huseinović, Rudolf Slomo, Mješoviti omladinski hor "Cantable" - dirigent prof. Željka Andrić te niz drugih umjetnika.

Također, tokom dana bit će otvorene i izložbe u galerijama Galerija IPC i Novi Hram, a završit će proslavom Kineske nove godine u Clubu Monument.

Neki od umjetnika i grupa koji će učestvovati u ceremoniji otvaranja festivala su Plesna trupa BellArte - Nadža Pušilo Bosanski Lonac, Ajinai, George Rivera, duvački kvartet "Per Sempre" - akademskog profesora Sakiba Lačevića te Gudački kvartet - Yevgenya Xaviereffa.