Kultura
0

Izložba Deana Jokanovića Toumina u galeriji Collegium artisticum

Sarajevo-x.com
Dean Jokanović Toumin, jedan od osnivača Kolekcije Ars Aevi predstavit će se bosanskohercegovačkoj javnosti izložbom "Linija kao dimenzija prostora" u ciklusu predstavljanja djela velikana suvremene umjetnosti – osnivača Kolekcije Ars Aevi u gradskoj galeriji Collegium artisticum.

Bosanskohercegovačka publika će ovu izložbu moći posjetiti od 26. oktobra do 15. novembra. Kustosica izložbe bit će Blaženka Perica.

Dean Jokanović Toumin, sarajevski, internacionalno priznati umjetnik koji već nekoliko decenija izlaže u renomiranim centrima suvremene svjetske umjetnosti a ujedno je i jedan od osnivača kolekcije budućeg sarajevskog muzeja suvremene umjetnosti, predstavit će se bosanskohercegovačkoj javnosti izložbom Linija kao dimenzija prostora u ciklusu predstavljanja djela velikana suvremene umjetnosti – osnivača Kolekcije Ars Aevi.

Proces predstavljanja prestižnih svjetskih umjetnika, Ars Aevi je započeo 2001. godine, samostalnom izložbom Michelangela Pistoletta La Porta dello Specchio (Vrata ogledala) koja je realizirana u svim izložbenim prostorima Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i praćena reprezentativnim katalogom. U proteklim godinama, ciklus Ars Aevi izložbi velikana suvremene umjetnosti doveo je u Sarajevo umjetnike i njihova relevantna djela koji čine historiju suvremene umjetnosti: nakon Pistoletta, postavljene su izložbe Josepha Kosutha, Daniela Burena, grupe IRWIN, Josepha Beuysa, Bizhana Bassirija, Jusufa Hadžifejzovića, Jannisa Kounellisa, a 2006. godine, posljednja u ovom nizu, bila je izložba Maje Bajević Home Again, postavljena na tri sprata Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Dean Jokanović Toumin rođen je 1946. godine u Sarajevu. Nakon završetka školovanja na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1970. odlazi u Italiju (Milano, Venecija), gdje se povezuje s internacionalnom umjetničkom scenom. Prema riječima kustosice ove izložbe Blaženke Perice: “Njegov put obilježen je analitičkim pristupom i preispitivanjima medija, od slikarstva kao slikarstva, preko instalacija do konceptualno-prostornih intervencija, a od 1993. godine sve izrazitije upućuje na sklonost ka socijalnoj dimenziji umjetnosti. Jokanović intenzivira svoju djelatnost organizatora i kurataora izložbi i osnivanjem nezavisne umjetničke udruge A Casa/At Home, s kojom participira na međunarodnim projektima od Venecijanskih bijenala, preko Sarajeva i suradnje s Ars Aevi, do koordiniranja prezentacija hrvatskih umjetnika u npr. Južnoj Americi 1997-1998, do žive razmjene iskustava sa Artist`s Museum, koji formira temporarne projekte pozivanjem internacionalnih umjetnika (po načelu “umjetnik bira umjetnike”) od Lodza, preko Berlina, do New Yorka i Izraela. Njegov recentni umjetnički rad, trajno od 1993. praćen zagonetnom biografijom izvjesnog Avigdor Pawsnera, usredotočio je od 2005. na site specific projekt Linija kao dimenzija prostora.”

Nakon samostalnih izložbi u Musée d`Art Moderne de Saint-Étienne Métropole i u zagrebačkom Domu HDLU 2006. godine, projekt Linija kao dimenzija prostora bit će predstavljen po treći put, u sarajevskoj galeriji Collegium artisticum. Za ovu izložbu Dean Jokanović Toumin primio je godišnju nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za područje likovnih umjetnosti u 2006. godini.

Ova izložba, koja se ostvaruje u saradnji između Projekta Ars Aevi i galerije Collegium Artistricum, priključuje se programu Festivala MESS.