Multimedijalni centar Mak
0

Izložba "Bosanskohercegovački listovi u 19. stoljeću"

Sarajevo-x.com
Povodom Dana Kantona Sarajevo Biblioteka Sarajeva će u prostoru Multimedijalnog centra Mak (ulica Alipašina 6a) postaviti Izložbu pod nazivom "Bosanskohercegovački listovi u 19. stoljeću".

Posjetitelji će imati priliku vidjeti i upoznati se sa bosanskohercegovačkim novinama i časopisima koje su izlazile za vrijeme turske i austro-ugarske vladavine u Bosni i Hercegovini. U izložbenoj zbirci bit će dat pregled prvih novina i časopisa koji su izlazili u Bosni i Hercegovini sa pojavom prvih štamparija: "Bosanski prijatelj", "Bosanski vjestnik", "Bosna", "Sarajevski cvjetnik", "Nada", "Zora", "Bosanska vila"...

Mnoge od ovih publikacija Biblioteka ima u svom posjedu, a trenutno je u fazi proces digitalizacije ovih zaista vrijednih spomenika kulture pisane riječi. Otvaranje Izložbe je u utorak, 4.maja u 14.00 sati, a postavka će trajati do 9. maja 2010. godine.

Sarajevski književni sat

"Sarajevski književni sat" u povodu objavljivanja antologije savremenog bosanskohercegovačkog pjesništva, autora Marka Vešovića, održat će se u srijedu, 5. maja u 19.00 sati u Multimedijalnom centru Mak.

Učesnici: Marko Vešović, Enver Kazaz, Mile Stojić, Hadžem Hajdarević, Bisera Alikadić i Stevan Tontić. Stihove iz knjige "Da je barem devedeset treća" govorit će glumac Miodrag Miki Trifunov.