Kultura
0

Izložba boja - Retrospectrum

FENA
Povodom obilježavanja 60. godišnjice Umjetničke galerije BiH 7. marta u 19.30 otvara se nova stalna postavka pod nazivom "Retrospectrum".

Ideja za postavku potekla je od kustosice Ivane Udovičić, a realizirao je kustoski tim Umjetničke galerije BiH zajedno s direktoricom Melihom Husedžinović.

Ova nova postavka se svojim konceptom razlikuje od svih prethodinih koje su imale za cilj da hronološki predstave umjetnost BiH ili pojedine kolekcije koje se nalaze u vlasništvu Umjetničke galerije BiH. Glavna teza ove postavke je boja, jedan od osnovnih elemenata likovne umjetnosti.

Osim djela iz vlasništva Galerije bit će predstavljena i djela savremenih autora.

Izložba je podijeljena u dva dijela, odnosno postavljena je na dva sprata – na prvom su djela u crnoj, bijeloj i sivoj gami, dok je drugi sprat podijeljen na devet boja, odnosno devet modula.

Svaka boja predstavljena je kroz jedan manji tekst s osnovnim informacijama o historiji, „sudbini” i simbolici boje te o pigmentima iz kojih se dobiva. Ponekad je sve začinjeno i nekim zanimljivim pričama vezanim uz predstavljene boje.

Na izložbi je predstavljeno oko 150 umjetnika iz BiH, regiona i svijeta s oko 200 djela (slike, grafike, skulpture, instalacije, fotografije, video).