Kultura
0

Izložba bh. strip crtača i radionica za mlade Srebrenice

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Radi poticanja mladih da na kreativan i na zabavan način izraze svoje viđenje svijeta u kojem žive, u okviru projekta "Kultura u ruralnim zajednicama" Fondacija "Mozaik" će u Srebrenici ovog vikenda organizirati "Radionicu izrade stripa" koju će voditi član Družbe bh. crtača i čitača stripova Filip Andronik iz Sarajeva.

Radionica će biti održana 14. februara u prostorijama Savjeta mladih Srebrenice. Predviđeno je da radionici prisustvuje 20 omladinaca s područja općina Srebrenica, Bratunac i Zvornik. Dan ranije bit će otvorena izložba bh. strip crtača.

Od aprila 2009. na području općina Goražde, Višegrad, Srebrenica, Bratunac i Zvornik, u saradnji s Udruženjem "Priroda" iz Bratunca, Fondacija "Mozaik" provodi projekt "Kultura u ruralnim zajednicama".

Svrha projekta je pružiti mogućnost umjetnicima, kulturnim i umjetničkim grupama i organizacijama i drugim zainiteresiranim pojedincima u ruralnim područjima koja su izolirana od glavnih kulturnih tokova da iniciraju i provode kulturne i umjetničke projekte. Projekt je financijski podržan putem Švicarskog programa za kulturu (SCP).

Pored razvoja kapaciteta članova zajednica da planiraju i provode zajedničke akcije, "Mozaik" je do sada podržao pet kulturnih inicijativa u mjesnim zajednicama Ilovača, Prelovo, Skelani, Mihaljevići i Pađine, organizirane su teatarske radionice i predstave te manje izložbe i kinoprojekcije.