Kultura
54

Izložba bh. kiparice Nele Hasanbegović u Zvonu

Klix.ba
Izložba bh. kiparice Nele Hasanbegović bit će otvorena u Zvonu u četvrtak, 13. augusta u 21 sat. Izloženi radovi dio su velike izložbene postavke sa kojom će uspješna bh. kiparica uskoro braniti doktorsku tezu na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.

Djela koja će biti prezentirana u caffe-galeriji Zvono su dio ciklusa "Self-replication", realizirana u mediju klasičnog crteža i crteža u "proširenom polju".

Sarajevska publika je krajem 2014. godine u galeriji Duplex imala priliku vidjeti dio pomenutog ciklusa, a tom prilikom su prezentirane svjetlosno/ambijentalne instalacije i svjetlosni reljefi.

"Self-Replication" obuhvata više radova koji egzistiraju u više medijskih formi: svjetlosne / ambijentalne instalacije, svjetlosni reljefi i crteži u "proširenom polju". Na indirektan način ovi radovi dodiruju pitanje odnosa čovjeka naspram tehnologije u 21. stoljeću. Autoreplikacijom razlažem svoju ličnost, otkrivajući neke nove spoznaje o sebi, o sebi kao materiji, o sebi kao biću, na indirektan način pozivam i recepijente na raslojavanje svojih ličnosti. Svjetlosni reljefi i veliki autoportret realiziran kao svjetlosno/ambijentalna instalacija, bave se u prvom planu propitivanjem procesa introspekcije i autoanalize, materije, ljudske prirode, duhovnog aspekta bića, istraživanjem sopstvenih psiholoških procesa i umjetničkih prostora, te njihovim pozicioniranjem unutar virtuelnog i materijalnog svijeta.

"Kombinovanjem materijala koji imaju različite vremenske distance, nastojim napraviti simbiozu žene/čovjeka kroz vrijeme, žene/čovjeka upletene/og u mrežu informacijskih tehnologija. Niti koje su postavljene u prostoru, niti utkane u čipku, za mene su informacijske sinapse koje nas dovode do višeznačnosti. Autoreplikacijom razlažem svoju ličnost, otkrivajući neke nove spoznaje o sebi, o sebi kao materiji, o sebi kao biću, na indirektan način pozivam i recepijente na raslojavanje svojih ličnosti. Svjetlosni reljefi bave se životom, materijom, ljudskom prirodom, aspektom duhovnosti bića, prapočelu svakog bića, jer sadrže utkane riječi: atom, energy, light, evolution, being (atom, energija, svjetlost, evolucija i bitak), koje su esencija života, odnosno za mene predstavljaju formulu života", govori umjetnica o svom radu.