Kultura
11

Izložba bh. i austrijskih umjetnika u Umjetničkoj galeriji BiH

FENA
Izložba "SHARE Too Much History-More FUTURE", koja okuplja bh. i austrijske umjetnike što se bave temom sjećanja, prošlosti, ali i sadašnjosti, te ličnim i kolektivnim iskustvima, načinima prevazilaženja dešavanja iz prošlosti, opstankom i gubicima, te padovima koje pojedinac doživljava u trenucima dramatičnih promjena, bit će otvorena 14. marta u Umjetničkoj galeriji BiH.

Izložbu prati video izdanje radova Mladena Miljanovića, Šejle Kamerić, Adele Jusić, Mladena Bundala, Irene Sladoje, Igora Bošnjaka, Gordane Anđelić-Galić, Ane Hoffner, Marine Gržinić i Aine Smid, Anne Jermoalewe, Hermana Peseckasa i Tommy Schneidera, te Ernsta Logara, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

Kao gostujući umjetnici na izložbi u Sarajevu učestvovat će Maja Bajević i Adnan Jasika.

Ova izložba će gostovati širom BiH, u regionu i Evropi, a prati je i saradnja s video bijenalom namaTREba iz Trebinja, u vidu konkursa za video radove mladih umjetnika iz BiH-studente i umjetnike.

Organizator izložbe i projekta je Austrijska savezna vlada, a nastala je povodom obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata koje je Sarajevo pozicioniralo na mapu svjetskih događanja.

Ured Austrijske savezne vlade koji ima dugu tradiciju saradnje s BiH u oblasti obrazovanja i kulture inicirao je evropski projekt na nivou BiH u oblasti savremene umjetnosti, čiji je cilj da se bh. kreativni potencijal prikaže unutar zemlje i u inozemstvu.

Nezavisna platforma za savremenu umjetnost namaTRE.ba osnovana je 2006. godine. Ranije se radilo o projektu godišnje video-izložbe, a sada je riječ o bijenalu za sve oblike video-produkcije.

Studenti umjetnosti i umjetnici do 28 godina života koji žive u BiH pozivaju se da pošalju svoje video-radove u trajanju od najduže 10 minuta. Tema nije određena, te su sve vrste videoradova i žanrova dobrodošle.

Internacionalni eksperti i umjetnici će od pristiglih radova odabrati deset najzanimljivijih, koji će zatim biti realizirani na DVD-u i distribuirani nacionalnoj i međunarodnoj javnosti.

Pobjednik takmičenja će dobiti stipendiju za tromjesečni boravak u Beču kao artist-in-residence.

Konkurs je otvoren od 15. marta do 30. juna 2014. Rok za dostavljanje radova neće biti produžavan. Međunarodni žiri će se sastati sredinom jula u Trebinju, dok će izložba biti otvorena od 9. do 16. oktobra ove godine u Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje.

Ceremonija dodjeljivanja nagrada i prezentacija nagrađenih video-radova bit će održana 9. oktobra.

Međunarodni kuratori ili članovi žirija za projekt takmičenja talenata čine - umjetnica i profesorica Akademije likovnih umjetnosti u Beču Marina Gržinič (Ljubljana, Beč), umjetnik & kurator, osnivač bijenala namaTRE.ba Igor Bošnjak (Trebinje), umjetnik, profesor Akademije umjetnosti Banja Luka Mladen Miljanović (Banja Luka), kurator i galerista Pierre Courtin (Pariz, Sarajevo), konzulentica i kuratorka Annemarie Türk (Beč).

Ocijenjeno je da obilježavanje početka Prvog svjetskog rata 1914. treba motivirati umjetnike da razmišljaju o svom položaju u društvima koja se mijenjaju i o mogućem doprinosu prevazilaženju historijskih sukoba.